Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 26. 8. 2019.

| Kultura

Radovan Vujović najbolji glumac druge večeri "Filmskih"

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
lazar ristovski presica
Film politika i još ponešto; Foto: JV

Za ulogu srpskog seljaka i vojnika Živote u filmu Kralj Petar I, glumac Radovan Vujović dobio je nagradu publike i izabran za najboljeg glumca druge večeri festivala. Glumac i producent tog filma Lazar Ristovski kaže da su i oni koji su kritikovali film iz političkih razloga, posle gledanja zaćutali.

Ovo kinematografsko delo naslednik je starijih filmova o Prvom svetskom ratu, kao što je Marš na Drinu, međutim Vujović kaže da inspiraciju nije tražio u likovima iz tog filma, već iz svog života i svog Užica i za sebe kaže da je srpski seljak.

Kad se završilo snimanje, bilo mi je žao što neću više igrati taj lik. Blizak mi je taj čovek koji je i ciničan, duhovit, ume da zabavi u najvećoj poteškoći, da ostane vedar, izdržljiv, a opet odan, požrtvovan. To su pravi junaci tog vremena, ljudi koji su se žrtvovali, koji su u milionima poginuli za svoju zemlju - rekao je Vujović.

Film Kralj Petar I bio je kritikovan u delu javnosti zbog političkog angažmana Lazara Ristovskog ( govorio je na mitingu Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića, a opoziciju nazivao mrsomudima).

Postojale su i preporuke školama da organizovano gledaju film. Sociolog kulture Nikola Božilović rekao je tada za Južne vesti da je film deo političke propagande i da se deca organizovano odvode na projekcije kao u komunističko vreme.

Takve ocene Božilovića na konferenciji za novinare komentarisao je član Srpske napredne stranke u Nišu i glavni i odgovorni urednik Gradskog portala 018 i Radia Bum Nikola Panić. Dok je hteo da postavi pitanje, kritike na račun Ristovskog ocenio je kao blaćenje svega kvalitetnog iako je glumac 40 godina na sceni.

Ne moraš ti da me braniš, sam ću se ja braniti - prekinuo je Ristovski Panića.

Ristovski kaže da mu je satisfakcija što su kritičari začutali nakon što su odgledali film.

Za školske posete filmu, rekao je da se sretao sa decom i roditeljima nakon projekcija na ulici i da su roditelji govorili deci - “evo, ovo ti je Kralj Petar”.

Izazvali smo veliko interesovanje kod te mlade generacije koja ima 10, 12, 13 godina. Verovatno su se vezali za njegov lik i za to osećanje patriotizma i velike emocije koju ovaj film emituje. U tom smislu smo napravili emotivni kontakt sa narodom i sa mladim ljudima - rekao je Ristovski.

Za nastavak filma i priču srpskih vojnika od Krfa do Beograda, Ristovski kaže da je to pitanje za druge ljude.

Večeras su na Filmskim susretima filmovi Četiri ruže, o noćnom provodu u Beogradu i Teret, o vozaču hladnjače koji prevozi tovar od Kosova do Pančeva.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: