Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:46, 16. 9. 2014.

| Kultura

“Ramonda Serbica” uručena Milosavu Tešiću

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Belami
milosav-tesic-nagrada23.jpg
Nagrada uručena u Gradskoj kući. S leva na desno: Radoslav Bubanj, nekadašnji rektor, Milosav Tešić i Nebojša Stevanović, načelnik Uprave za kulturu, foto: belami

Pesnik Milosav Tešić dobitnik je književne nagrade “Ramonda Serbica” koja se dodeljuje svake godine u okviru Književne kolonije u Sićevu.

Kako je žiri polovinom avgusta i najavio, Tešić je dobitnik ove, sada već prestižne, književne nagrade za doprinos srpskoj književnosti.

Nagrada nosi ime jedne endemske vrste bilja koja raste samo u okolini Sićeva, a jedan od razloga zbog kojih se žiri odlučio da ove godine nagradi baš Tešića je i činjenica da je njegova poezija velika pohvala bilju.

- Da ne verujem u moć biljaka, je ne bi biljke u poeziji ni pominjao. Teško da ima pesnika na koga nije delovao biljni svet, koji u svoju poeziju nije uključivao i motive iz flore - rekao je Tešić.

tešić Tešić nagrađen za celokupno pesničko delo, foto: riznicasrpska.netKako stoji u obrazloženju žirija Kolonije, Tešiću je nagrada uručena za celokupno pesničko delo “u kojem je, izuzetnim versifikacijskim umećem i modernim pesničkim postupkom, progovorilo naše kulturno pamćenje, prelomljeno kroz melanholičnu i osetljivu svest savremenog stvaraoca”.

Žiri su činili Radovan Beli Marković, prošlogodišnji dobitnik, prof. dr Aleksandar Jovanović i glavni urednik Izdavaštva NKC-a Verica Novakov.

Inače, Milosav Tešić rođen je 1947. godine u Bajinoj Bašti, član je Srpske akademije nauke i umetnosti, esejista i leksikograf. Dobitnik je brojnih priznanja poput nagrade "Miloš Crnjanski", Zmajeve, nagrade "Branko Miljković", "Meša Selimović" i "Pero despota Stefana Lazarevića". Neke od njegovih zbirki pesama su "Kupinovo", "Blago božije", "Prelest severa" i “Sedmica”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: