Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:45, 1. 2. 2023.

| Kultura

"Rampart" - dokumentarac o NATO bombardovanju, premijera u petak u Nišu

Autor:N. Đ.Izvor:Južne vesti
Marko Grba Sing
Arhivski snimci iz 1998. i 1999. godine iz perioda NATO bombardovanja našli se u dokumentarnom filmu, koji će nišku premijeru imati u NKC-u; promo foto

Dugometražni dokumentarni filma Rampart o periodu NATO bombardovanja Srbije, reditelja Marka Grbe Singha, imaće nišku premijeru u petak, 3. februara u 19 sati u maloj sali Niškog kulturnog centra. Organizatori kažu da su u filmu korišćeni i porodični arhivski snimci iz perioda 1998. i 1999. godine.

Marko Grba Singh, koga organizatori najavljuju kao jednog od najtalentovanijih autora mlađe genaracije, kaže da reč “rampart” može da se prevede kao bedem ili sklonište, što dodatno opisuje atmosferu filma.

Film je o prostorima iz detinjstva, stanu i kući odrastanja, pa može da se kaže da su ti prostori neka vrsta bedema koji je čuvao sećanje od nestanka. Isto tako može da se odnosi na porodicu koja je u tim vremenima napravila neku vrstu bedema od spoljašnjeg sveta da bi nas zaštitila. Postoji i treća dimenzija koju će razumeti samo oni koji su igrali video igricu “Heroes of Might & Magic III“ - rekao je Grba Singh.

Svetsku premijeru film je imao na Međunarodnom festivalu u Lokarnu, a domaću na Festivalu autorskog filma u Beogradu. Radnja filma smeštena je u napuštenom stanu na obodu Beograda, a reditelj kaže da su u pitanju sećanja na noćne more koje se uporno prepliću sa uspomenama iz detinjstva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: