Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:20, 20. 7. 2018.

| Kultura

Ranohrišćanska bazilika u Nišu umesto znamenitosti predstavlja smetlište

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
bazilika
Flaše, kese i drugo smeće u spomeniku od izuzetnog značaja; foto: čitalac

Vizantijska bazilika sa grobnicama u niškom naselju Jagodin-mala, koja datira iz 5. veka i koja je tada bila kultno versko mesto, iako ima status kulturnog dobra od izuzetnog značaja, nije zaštićena i poštovana jer pojedini građani u nju godinama unazad bacaju đubre. U Zavodu za zaštitu spomenika Niš kažu da su ukazali na problem gradskom Sekretarijatu za kulturu, ali tamo nismo dobili odgovore šta će oni preduzeti.

Značaj ove ranohrišćanske bazilike sa martirijumom očigledno ne uviđaju neki građani, ali ni nadležni, jer se u njoj smetlište javlja veoma često, na šta su Južne vesti već ukazivale. Nišlija Zoran V. zato pita da li je onda rešenje da se ona sruši i tu sagrade podzemni kontejneri. 1280x0-Auto-pored-spomenika Ima rešetke, ali to sprečava ljude da u nju bacaju đubre; foto: arhiva JV

Tačno je da je Niš sa svojom dugom istorijom prebogat istorijskim i arheološkim spomenicima da mu mogu zavideti čak i mnogi stari gradovi Evrope, ali da li to svoje bogatstvo mora tek tako da uništava. Ili je potreba modernog grada za lokacijama za skupljanje smeća toliko prevagnula da je značajnija od očuvanja ovakvih spomenika. Ako je tako, hajde onda da na mestu ranovizantijskog martirijuma izgradimo podzemne kontejnere za đubre pa da divlje smetlište bar postane uređeno mesto za skupljanje otpada za celu Jagodin-malu - kaže ovaj Nišlija.

V. d. direktora niškog Zavoda za zaštitu spomenika Niš Ljiljana Berić, kaže da su svesni ovog problema i da su stručnjaci izašli na teren, ali da sem konstatovanja stanja i obaveštavanja gradskih insitucija oni ne mogu ništa više da preduzmu.

Imali smo prijavu iz Gradske opštine Pantelej, kao i od građana, naš arheolog je izašao na teren, načinio zapisnik i o tome smo obavestili Sekretarijat i sada je na njima da to reše. Zavod sam ne može da preduzme neke mere, može samo pismeno da ukaže nedostatke i propuste i da predloži uslove održavanja. Mi propisujemo samo uslove održavanja, a ne vršimo održavanje - ističe Berićeva.

bazilika-djubre2-foto-zv Slika i prilika odnosa prema kulturi; foto: čitalacKaže da je održavanje spomenika kulture formalno obaveza Grada, ali da je problem u tome što ne postoji neka posebna gradska služba koja se brine o nepokretnom kulturnom nasleđu.

Da li će i kako rešiti problem smeća u ranohrišćanskoj grobnici, nismo uspeli da saznamo u Sekretarijatu za kulturu Grada Niša jer sekretar Nebojša Stevanović nije javljao na telefonske pozive i poruke novinarke.

A dok se neko od nadležnih u Gradu ne pozabavi ovim spomenikom, on će predstavljati prizor koji oslikava odnos našeg društva prema kulturi i istoriji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan

    23:39 // 25. 7. 2018.

    Kakva vecina naroda, ne sav narod, takva vlast, takva kultura, takav mentalitet...

  • T. Gospodnetić arh. konz.

    18:27 // 20. 7. 2018.

    Sve ranohrišćanske grobnice u Jagodin-mali su upropašćene. Krivica je isključivo na Zavodu za zaštitu spomenika kulture, koga treba reorganizovati.

  • prof dr CVETKO Prvi

    16:17 // 20. 7. 2018.

    "Kasnohrišćani" su jači od "ranohrišćana" u svemu , pa i u nekulturi ! Nekada je porodica vaspitavala a danas...ulica i razne asocijacije, arondacije - kao u ablativu !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: