Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:53, 24. 5. 2024.

| Kultura

Raspisan konkurs za dodelu vidovdanskih priznanja u Kondželju

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
crkva kondželj
Vidovdanski sabor u kondželjskoj crkvi svetih Arhangela i Mihajla; Foto: T. O.

U sklopu obeležavanja Svetopličkog vidovdanskog sabora, Toplički upravni okrug raspisao je konkurs za dodelu prestižnih vidovdanskih priznanja koja nose imena slavnih srpskih kosovskih junaka "Cara Lazara", "Carice Milice", "Jug Bogdana", "Milana Toplice" i "Kosančić Ivana". Na konkursu se mogu prijaviti zaslužni pojedinci, ustanove i preduzeća u Toplici koji su svojim stvaralaštvom i dostignućima u svim društvenim oblastima dali doprinos afirmaciji Topličkog okruga, a predlozi sa biografijom kandidata mogu se dostaviti do 17. juna.

Zlatan Miljković, načelnik Topličkog upravnog okruga poziva sve zainteresovane da dostave predloge sa biografijama koje se mogu poslati na adresu Toplički upravni okrug, Ulica Tatkova br. 2, 18400 Prokuplje, sa naznakom "Za Organizacioni odbor za održavanje Svetopličkog vidovdanskog sabora", ili putem mejla [email protected]. načelnik miljković U ime Topličkog okruga konkurs raspisao načelnik Zlatan Miljković; Foto: Lj. M.

Priznanja koja nose nazive po kosovskim junacima kao što su "Car Lazar", "Carica Milica", "Jug Bogdan", "Milan Toplica" i "Kosančić Ivan", predstavljaju veliku čast, a biće dodeljena ljudima koji su se svojim radom istakli i doprineli razvoju naše društvene zajednice i čine da se za Toplicu nadaleko čuje. Sabor se tradicionalno održava u porti manastira Svetih arhangela Gavrila i Mihaila u Kondželju, koji je replika kosovske Gračanice i jedno je od najlepših crkvenih zdanja u ovom delu Srbije. Sa svojim arhitektonskim lepotama i duhovnom značajnošću, manastir je postao centralno mesto okupljanja i čuvanja tradicije - rekao je Miljković.

Vidovdanska priznanja nose posebnu simboliku i važnost, jer su vezana za istorijske ličnosti i događaje iz srpske prošlosti i ne samo da odaju počast slavnim junacima, već i podstiču savremene stvaraoce i ljude da svojim radom u različitim oblastima doprinesu očuvanju i razvoju života u Toplici.

Miljković podseća da se Sabor u Kondželju održava na Vidovdan 28. juna kada će i biti dodeljene nagrade u različitim oblastima, kao priznanje za doprinos društvenom, kulturnom, naučnom i ekonomskom razvoju Topličkog okruga, a pored svečane dodele priznanja planiran je i bogat kulturno-umetnički program koji će uključivati nastupe lokalnih folklornih ansambala, recitale, izložbe i druge sadržaje.


Literarni konkurs za osnovce topličkih škola

Uporedo sa konkursom za dodelu vidovdanskih priznanja, Toplički upravni okrug raspisao je i literarni konkurs za starije osnovce, od petog do osmog razreda, sa teritorije Prokuplja, Kuršumlije, Blaca i Žitorađe. Zainteresovani radove mogu poslati do 17. juna, a proglašenje najboljih je planirano u okviru programa obeležavanja Vidovdana.

O najboljim radovima na 7 zadatih tema: "Šta je Topličanima Vidovdan ", "Moj zavičaj", "Toplica slobodarski kraj", "Ljudi od gvožđa i Gvozdeni puk", "Ako čuvamo reke i šume sačuvali smo sebe", "Oj Toplico, među planinama!" i "Ovde je moje nebo" odlučivaće stručni žiri u okviru Organizacionog odbora sabora u Kondželju.

Toplički upravni okrug poziva sve škole u Toplici da predlože kandidate za ovo prestižno priznanje i time pomognu u očuvanju i promociji vrednosti koje su od izuzetnog značaja za lokalnu zajednicu.

I ovaj konkurs se završava 17. juna, a sve prijave i predloge za dodelu priznanja slati na adresu Toplički upravni okrug – za Organizacioni odbor za obeležavanje Svetopličkog vidovdanskog sabora 2024. godine, Nikodija Stojanovića Tatka br. 2, 18400 Prokuplje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Maki

    20:56 // 24. 5. 2024.

    Kao i svake godine bice dodeljena licnim prijateljima doticnog,kao i sve sto se radi u okviru SNS a.

  • Topličani

    15:29 // 24. 5. 2024.

    Mi Topličani predlazemo za jednog od dobitnika nagrada za izuzetan doprinos u očuvanju ovog kraja,zapošljavanju i zadržavanju mladih preduzeće i njegovog vlasnika iz Tulara “Milana Toplicu “ sa istoimenom nagradom Milan Toplica.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Više zaradi suncobran u Crnoj Gori nego radnik u Srbiji, sramota!

Sramota Čitalac

Tekst: Leskovačka opozicija: Zahtevi radnika opravdani, problem nije rukovodstvo, već država

Pronađite nas na: