Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:41, 27. 6. 2012.

| Kultura

Raspisan tender za Konstantinovu palatu u Nišu

Autor:M.S.Izvor:Južne vesti
palata-sa-oktogonom
Palata sa oktogonom; foto: Blic/Kokan Kamenov

Ako sve bude kako je predviđeno, ovaj vredni istorijski spomenik trebalo bi da bude zaštićen i dostupan posetiocima do 2013. godine.

Reč je o "Palati sa oktogonom", objektu na izlazu iz Tvrđave prema tehničkim fakultetima, za koju pojedini arheolozi veruju da je zapravo to bila palata Konstantina Velikog. Da li je ta teza tačna do sada nije utvrđeno, ali treba imati u vidu da istraživanja nisu obavljana pune 23 godine.

Direktor niškog Zavoda za zaštitu spomenika Mile Veljković pojašnjava da su ovim tenderom predviđeni radovi na konzervaciji, koji bi trebalo da budu okončani do kraja leta.

- Konzervatorski radovi bi trebali da se završe za 20tak dana od dana početka radova. Potrebno je obaviti potrebnu proceduru kako bi se krenulo sa mrtve taške. Ovaj mali istraženi segment palate koja se prostire na oko 60 metara u širini i 80 metara u dužini biće spreman za sve posetioce tokom 2013. godine kada se u Nišu obeležava 1.700 godina Milanskog edikta - rekao je Veljković.

Zanimljivost je da su u ovoj palati zabeleženi velelepni mozaici, freske, podno i zidno grejanje. Upravo to, po mišljenju arheologa, dovoljno ukazuje da je u antičkom Naisusu samo car Konstantin mogao da ima takav monumentalni objekat.

Za sada se zna da je nastanak ovog luksuznog objekta vezan za sredinu 4. veka, što je potvrđeno nađenim novčića imperatora Maksima Dae u jednom od zidova oktogona.


Palata je otkrivena slučajno, 1989. godine, tokom istraživanja zidova niške Tvrđave.

Međutim, radovi na njenoj restauraciji ili konzervaciji nikada nisu otpočeti.

U izjavi za Blic, marta 2011. godine, direktor niškog Zavoda za zaštitu spomenika Mile Veljković najavio je da će novac za nastavak radova biti tražen od Grada i Republike, a da će u suprotnom biti zatražena dozvola da se objekat ponovo sačuva "za neko bolje vreme".

- Zidovi visoki tri metra na pojedinim mestima su sada upola niži. Bolje da je nismo ni otkrili - rekao je tada Veljković.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: