Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:10, 9. 9. 2022.

| Kultura

"Rechnitz - anđeo uništenja" izazvao muk u niškom Narodnom pozorištu, večeras "Orač i smrt""

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
anđeo uništenja
Anđeo uništenja; foto: T. T.

Četvrto veče "Teatra na raskršću" upriličeno je predstavom Rechnitz - anđeo uništenja u režiji Sabine Mitreker, kojom su se u takmičarskom delu festivala predstavili Sarajevski ratni teatar SARTS i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru. Iskazi o stradanju 180 Jevreja u jednoj noći izazvali su pomešane emocije gledalaca, a oni koji će i večeras posetiti Narodno pozorište u Nišu biće u prilici da isprate predstavu Orač i smrt.

Drama Rechnitz - anđeo uništenja nastala je prema tekstu austrijske književnice Elfriede Jelinek, koja je 2004. godine nagrađena Nobelovom nagradom za književnost, a čije delo se bavi događajem koji se desio u noći između 24. i 25. marta 1945. godine.

anđeo uništenja2 U jednoj noći pobijeno je 180 Jevreja; foto: T. T.U predstavi govore o noći kada je grofica Margit fon Baćanji u svom zamku Rehnic priredila gozbu za komšije, velikodostojnike lokalne Nacionalsocijalističke partije, SS oficire, od kojih je jedan bio njen ljubavnik, kao i za nekolicinu dobrih strelaca iz redova nacista. Vrhunac te noći pijanstva i razvrata bio je masakr nad 180 Jevreja na prinudnom radu. Svi su pobijeni, osim dvojice koji su bili zaduženi za kopanje grobnice i koji su bili ubijeni sutradan.

U Austriji se o ovom događaju ćutalo decenijama, tragovi zločina su uklonjeni, masovne grobnice nikada nisu pronađene. Protiv tog ćutanja ustaje Elfride Jelinek u ovom komadu, ćutanja koje izjeda tkivo nacije i koje nikakvo dobro ne može da donese. Jelinekova insistira na razgovoru, na tome da o sopstvenim zločinima moramo govoriti da bismo jednog dana mogli da se pomirimo sa samima sobom i svojom prošlošću - stoji u opisu knjige.

Pete večeri festivala drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora, od 20 sati publici će se predstaviti glumci rumunskog Narodnog pozorišta u Jašiju, predstavom Orač i smrt.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: