Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:39, 19. 8. 2022.

| Kultura

Rekonstruisan muzej na lokalitetu Medijana, a nalazište do daljeg pod katancem za posetioce

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
medijana8
Rekonstruisan muzej; foto: T. Tasić

Nakon četiri godine od početka radova, Istorijsko-etnografski muzej na Arheološkom nalazištu Medijana je konačno rekonstruisan. Ostalo je da se urade još završni radovi na ovom kompleksu, firme su odabrane, rok je 60 dana od potpisivanja ugovora, ali nadležni kažu da je još neizvesno kada će sve biti gotovo i nadaju se da će ovoga puta ispoštovati rok. Do tada, građani će novi sjaj moći da vide samo preko fotorafija, jer je lokalitet za njih još zatvoren.

Arheološko nalazište Medijana, jedan od simbola Niša, godinama je zatvoreno za posetioce. Ipak, napravljen je pomak, jer je završena rekonstrukcija zgrade muzeja koja je izgrađena 1936. godine.

Danas ekskluzivno prikazujemo da smo završili prvi projekat, koji je bio izuzetno izazovan i koji se radi zadnje 4 godine, a zapravo zbog radova koji su izvedeni 2013. godine zgrada muzeja je van funkcije već 9 godina. To je nešto za mene lično i za instituciju bilo vrlo neprihvatljivo, pa smo se borili da dobijemo adekvatan projekat rekonstrukcije i da se on izvede - rekla je v. d. direktora Narodnog muzeja Vesna Crnoglavac.

Muzej je, kaže, van funkcije već 9 godina, a nakon njegove rekonstrukcije ističe da imaju još planova za lokalitet da bi bio dostojan imperatora Konstantina Velikog koji ga je i izgradio. medijana4 Rok postoji, ali nepoznato da li će biti ispoštovan; foto: T. T.

Iako je prvi projekat završen, na terenu su bile samo medijske ekipe i predstavnici Grada. Za posetioce će nalazište od izuzetnog kulturno značaja biti i dalje zatvoreno.

Ostalo je da se urade završni radovi, za koje je nedavno izabran i izvođak i to nakon nekoliko neuspelih tendera i obećanih rokova. Prema javnoj nabavci, rok za završetak radova je 60 dana od dana potpisivanja ugovora sa izabranim firmama, a one počinju sa radom, kaže direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević, od naredne nedelje.

I pored definisanog roka, on ističe da je nezahvalno prognozirati kraj radova, ali se nada najboljem.

Radove očekujemo da krenu već tokom naredne nedelje, znači imamo sve papire koji su potrebni, građevinske dozovle, imamo potpisan ugovor sa izvođačem, imenovanje nadzora i uvođenje izvođača u posao. Ja se iskreno nadam da nas neće moriti problemi koje smo unazad imali na projektu, ako nas i vreme posluži, ako izvođača posluži dobavka materijala, mi ćemo svakako imati ispoštovan taj rok - rekao je Radivojević.

S druge strane, članica Veća za kulturu Adriana Anastasov tvrdi da će biti sve završeno do kraja godine i da će tokom 2023. godine biti otvoren za posetioce. medijana Nalazište još pod katancem; foto: T. Tasić

Podsetimo, završni radovi će koštati 38.946.750 dinara sa PDV-om, a izvodiće ih beogradske firme Ornament Investinženjering, Niković company i Dekorat, kao i pirotska firma Dim energy.

Rekonstrukciju je do sada, osim problema sa tenderom i pomeranja rokova, pratio i nedostatak novca.

Vila sa peristilom, ostaci mozaika i svi sadržaji na Medijani, iz perioda Konstantina Velikog, još od 2013. godine, kada se obeležavao značajan jubilej, 1700 godina Milanskog edikta, nisu bili dostupni građanima zbog čestih radova, konzervacije i projekta natkrivanja nalazišta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Дипл. инж. Љ. Митић

    18:17 // 20. 8. 2022.

    Гледам и не могу да верујем, како се мој колега Душан уклопио у друштво лаика и незналица.

  • djoka

    14:44 // 20. 8. 2022.

    sta je to sto utice na nase kokoske pa snose sitna jajca?
    da li je moguce da se otvori deo medijane, a da ne stoji katanac kao sada?
    da li je moguce da se smene odgovorni? (naravno da to nece da se desi ali ajde mozemo da se pitamo)

  • Janja

    12:42 // 20. 8. 2022.

    Kao sto vec sve znamo, problem niti je do grada niti Muzeja, vec je problem do Niskog Zavoda. Osobe koje su vodile nadzor su napravile propust, koji steti kako Muzeju tako i gradu, i zbog takvog propusta Medijana nece biti otvorena do daljnjeg.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: