Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:13, 9. 8. 2021.

| Kultura

Repertoar Filmskih susreta: Otvara ih film o Tomi Zdravkoviću, a zatvara dokumentarac o Zoranu Radmiloviću

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
FILMSKI SUSRETI
Umesto "Južnog vetra", na otvaranju film "Toma"; Ilustracija; foto: JV/V. Keser

56. Filmske susrete, koji će ove godine biti održani od 21. do 27. avgusta na Letnjoj pozornici niške Tvrđave, otvoriće biografski film Toma reditelja Dragana Bjelogrlića. U konkurenciji za nagrade je ukupno 11 ostvarenja, dok će dva biti prikazana revijalno.

Iako je Festival najpre trebalo da otvori nastavak Južnog vetra, umesto njega otvoriće ga biografska drama o Tomi Zdravkoviću. U priči o njegovim počecima, vrhuncu slave, ali i ljubavima koje su ga inspirisale u komponovanju nekih pesama, glavne uloge tumače Milan Marić i Tamara Dragičević.

Reditelj ovog ostvarenja Dragan Bjelogrlić u jednoj je od glavnih uloga u filmu Nečista krv: Greh predaka, koji će biti prikazan druge festivalske večeri i koji je režirao Milutin Petrović. Reč je o drami zasnovanoj na delima Bore Stankovića, a radnja se odvija u 19. veku.

Filmski 2020 Filmski se vraćaju na Letnju pozornicu; foto: Vanja KeserTe večeri biće projektovana i komedija Živ čovek reditelja Olega Novkovića. U priči o beogradskom rokeru koji želi da promeni svoj život i ispravi greške iz prošlosti glavnu ulogu tumači Nikola Đuričko.

Za treće veče Festivala glumačkih ostvarenja organizatori najavljuju komediju Ne igraj na Engleze inspirisanu istoimenim pozorišnim komadom Vladimira Đurđevića, koju je režirao Slobodan Pešić, a u kojoj glume, između ostalih, Marko Živić, Daniel Sič, Ivan Tomić i Isidora Građanin.

Drama reditelja Milutina Darića pod nazivom Dohvati nebo biće prikazana nešto kasnije treće festivalske večeri i ona predstavlja priču o čoveku koji pokušava da sačuva porodicu nakon nesreće koja ih je zadesila, a glume Milan Kovačević, Nada Vukčević, Mladen Nelević i drugi.

Publika će 24. avgusta, u okviru četvrte večeri Filmskih susreta, imati priliku da pogleda najpre film Zdravka Šotre Aleksandar od Jugoslavije, u kojem su neki od glumaca Ljubomir Bulajić, Petar Strugar i Vesna Čipčić.

Drugi film najavljen za 24. avgust je Lihvar, kriminalistička drama reditelja Nemanje Ćeranića, u kojoj je reč o bivšem bokseru i zelenašu koji živi u malom gradu u Srbiji. Neke od uloga tumače Mladen Andrejević, Strahinja Blažić i Stefan Bundalo.

filmski susreti 11 ostvarenja u takmičarskom delu ove godine; foto: Vanja KeserFilm Pucnji u Marseju, koji će biti prikazan 25. avgusta, predstavlja priču o ubistvu kralja Aleksandra 9. oktobra 1934. godine. Reditelj je Gordan Matić, a glumačku postavu čine Tihomir Stanić, Svetozar Marković, Tamara Krcunović, Vladimir Aleksić i drugi.

Nakon ove istorijske drame, te večeri publika će moći da vidi i triler Jedini izlaz sa Anđelkom Prpić u glavnoj ulozi, koji je režirao Darko Nikolić i koji predstavlja priču o ubistvima, lažima i ucenama.

Prvi film koji organizatori najavljuju za pretposlednje veče Festivala je Oaza, drama Ivana Ikića o nesvakidašnjoj ljubavnoj priči. Deo glumačke ekipe čine Goran Bogdan, Marusa Majer i Marijana Novakov.

Takmičarski deo zatvoriće komedija o odnosu između oca i sina pod nazivom Vikend sa ćaletom, sa Nenadom Jezdićem i Vasom Vranešom u glavnim ulogama.

Poslednje večeri biće dodeljene nagrade, a biće i projektovan gostujući dokumentarni film Glumčina o Zoranu Radmiloviću reditelja Vladimira Ristića, kao i dokumentarno-igrana televizijska serija Branilac koju su režirali Jelena Svetličić i Gojko Despotović.

Osim nastavka Južnog vetra, ove godine otkazana je i projekcija ostvarenja Nebesa Srđana Dragojevića, društvena satira u kojoj glume srpski i hrvatski glumci.

Podsetimo, 2020. godine Filmski susreti održani su u bioskopu Cineplexx zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Nagradu Gran-pri Naisa osvojio je Filip Grujuć za ulogu u filmu Moj jutarnji smeh, dok su nagrade Car Konstantin i Carica Teodora osvojili Vladimir Gvojić i Ivana Vuković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    15:52 // 10. 8. 2021.

    Nesto o kartama i ostale informacije?

  • Torpedo

    15:42 // 9. 8. 2021.

    Veliko postovanje imam prema Zoranu i Tomi, ali ne zelim da ucestvujem u organizaciji i budem gledalac , svega onog ,sto ovi bahati ljudi rade i foliraju se da mnogo cene ,njihov umetnicki zivot i rad ! I, ovakve legende i bardove, zluopotrabljavaju, zarad svojih licnih interesa !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: