Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:37, 1. 8. 2018.

| Kultura

Replika spomenika Šabanu postavljena u niškom džez muzeju

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
spomenik Sabanu
Ubuduće će novi spomenik biti glavni eksponat niškog džez muzeja; foto: JV/J. Adamović

Na kočijama, uz pratnju konja i zvuke njegovog najvećeg hita Đelem, đelem, gipsana statua Šabana Bajramovića napravljena po kalupu spomenika na niškom keju stigla je do Hamama u Tvrđavi i ubuće će on "živeti" u Nišvil džez muzeju, koji će zvanično biti otvoren u petak, 3. avgusta.

Jedan od prvih eksponata džez muzeja u Nišu upravo je replika spomenika čuvenog kralja romske muzike, koja je izgleda gotovo istovetno kao i bronzani spomenik koji je pre 8 godina postavljen na keju. Direktor Nišvila Ivan Blagojević kaže da je Šaban mnogo voleo konje, te da je njihova ideja bila da upravo u njihovoj pratnji duž niške Tvrđave spomenik prenesu do Hamama. Spomenik-Sabanu-dzez-muzej8;-foto:-JV-J.-A Na kočijama, uz pratnju konja i zvuka njegove muzike spomenik prevezen do Hamama u Tvrđavi; foto: JV/J. Adamović

Svi posetioci muzeja će već od 3. avgusta moći da čuju originalnu kompoziciju Šabana Bajramovića sa džuboksa i da se fotografišu pored spomenika. U muzeju imamo dva kralja soula, američkog kralja Solomona Barka i našeg kralja soula i bluza Šabana Bajramovića - naveo je Blagojević.

Blagojević kaže da u Evropi nema džez muzeja, ali da ih ima dosta u Sjedinjenim Američkim Državama, te će pokušati da se povežu sa nekim od njih i naprave ozbiljniju postavku, a i građani mogu da doniraju neku svoju "džez dragocenost". Spomenik-Sabanu-dzez-muzej4;-foto:-JV-J.-A Na kočijama, uz pratnju konja i zvuka njegove muzike spomenik prevezen do Hamama u Tvrđavi; foto: JV/J. Adamović

I nama će trebati 15 godina kao našem nacionalnom muzeju da bismo prikupili sve ozbiljne eksponate i imali ono što jesu eskponati velikog svetskog džez muzeja. Srećom da je prostor Muzeja mali, ima 200 kvadrata, 140 u prizemlju i 60 u podrumu i tu smo pokušali da lociramo samo najznačajnije izvođače i segmente koje ćete videti - poručuje Blagojević.

Kao i pre 8 godina kada je nastao "originalni spomenik" Šabanu, vajar Vlada Ašanin kaže da su mu pomešana osećanja i da je i ova replika za njega bila veliki izazov, jer je kalup morao da preradi za livenje u gipsu.

Sada je spomenik težak oko 150 kg, a visok 2 metra. Ovim će Šaban biti obezbeđen od napada vandala i od daljeg uništavanja - ističe Ašanin.

Muzej će za posetioce biti otvoren svakodnevno od petka 3. avgusta u 21 sat, a ulaz će biti besplatan i umesto karte posetioci će u "glasačku kutiju", kako kaže Blagojević, moći da "glasaju za Nišvil džez muzej" i ostave novčani prilog koji će se koristiti da prvi ovakav muzej na ovim prostorima bude što bogatiji.

Podsetimo, Blagojević je još pre nekoliko meseci najavio da će Niš dobiti džez muzej u kome će Šaban imati "svoju sobu", ali su tehničke stvari malo usporile otvaranje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Bole Kontraš

    09:27 // 2. 8. 2018.

    Arheološki park Mediana nije kako treba da bude, zatrpava se rimski mozaik iza Tvrđave na gradskom polju, a otvara se muzej džeza, kao da nemamo šta bolje da predstavimo iz bogate prošlosti grada. To znači da sutra i Novi Sad treba da otvori muzej Exita.

  • Лесков Врр

    07:16 // 2. 8. 2018.

    Џез и срБски народ,срБска традиција - друже се од скора.
    Музеји чувају старине,нешто што је време доказало.
    Ја не бих журио,можда се та американскоцрначка воћка и не прими у нашем дворишту.

  • MC

    20:46 // 1. 8. 2018.

    Bravo za ideju! Grad Niš ili Min. kulture bi trebalo da podrže ovakvu inicijativu gospodina Blagojevića i obezbede veći prostor za nacionalni muzej džeza iako je i ovo odlično za početak. Takođe bih voleo u muzeju u dogledno vreme da vidim statue naših velikana Bate Anastasijevića, Miše Blama, Bokija Miloševića, Stjepka Guta, Duška Gojkovića, Jovana Maljokovića...

    • Tivat

      06:31 // 2. 8. 2018.

      Mislim da je degutantno,da onima koji su zivi se prave statue!
      Sto se tice "kocija"nesto je autor teksta pomesao,ovo je spediter.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: