Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:58, 21. 6. 2018.

| Kultura

Reprodukcije slika Gustava Klimta na izložbi u Leskovcu

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
klimt izlozba
Deo Klimtovog stvaralaštva do kraja juna mogu videti Leskovčani, foto: B. Antić

Život i delo poznatog austrijskog umetnika Gustava Klimta zaintrigirali su brojne Leskovčane koji su bili na otvaranju izložbe posvećene ovom umetniku.

Izložba pod nazivom “Gustav Klimt - preteča moderne” okupila je i veliki broj dece, a prema rečima nekih roditelja, decu odmalena treba učiti da vole umetnost, ali i šta su prave kulturne vrednosti.

Smatram da decu treba voditi na sva dešavanja, naročito ona koja su vezana za kulturu. Tako im pokazujemo šta su prave vrednosti, ali im i stvaramo naviku da posećuju galerije, muzeje, pozorišta - kaže jedan Leskovčanin. izlozba klimt Na otvaranju izlože i najmlađi, foto: B. Antić

Izložba je, kaže portparol Leskovačkog kulturnog centra Ivana Ristić, organizovana povodom 100 godina od smrti velikog austrijskog slikara, a u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom. Osim što i leskovačka publika može videti deo stvaralaštva Gustava Klimta, ova izložba, kaže Ristićeva, uči nas i važnosti koju kulturna baština treba da ima.

Ova edukativna izložba može da nas pouči još nečemu, kako se čuva i prezentuje nacionalna kulturna baština. Naša kulturna baština koja ima svetski značaj zaslužuje da bude mnogo češće i sveobuhvatnije prezentovana i stranoj i domaćoj javnosti, pre svega zbog novih, mladih naraštaja - kaže Ristićeva.

Gustav Klimt živeo je od 1862. do 1918. godine, a njegov život i delo, kažu organizatori, podudaraju se sa zlatnim dobom Beča s kraja 19. i početka 20. veka, kada je nastajao modernizam. Ovaj umetnik reprezentuje epohu koja odjekuje do dašanjeg dana i koja i danas izaziva oduševljenje.


Biografski film o Klimtu sutra u LKC-u

Stogodišnjica smrti Gustava Klimta u Leskovcu će biti obeležena i prikazivanjem filma koji govori o njegovom životu, a publika će moći da ga pogleda 22. juna od 17 sati u bioskopskoj sali Leskovačkog kulturnog centra. klimt izlozba Leskovčani mogu pogledati i film o životu ovog umetnika, foto: B. Antić

Film “Klimt” prvi put je prikazan 2006. godine na Berlinskom festivalu. Režirao ga je Raoul Ruiz, a glavnu ulogu igra Džon Malkovič.

Ulaz na projekciju je slobodan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: