Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 7. 2. 2024.

| Kultura

Rešenje gradonačelnice Niša: Savet za kulturu više ne daje mišljenja o oslikavanju murala

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Savet za kulturu Niš
Upravo popisivanje praznih zidova koji bi mogli da budu oslikani bio predlog predsednice Saveta; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Predsednica Saveta za kulturno stvaralaštvo u Nišu i dalje će biti dirigentkinja Crkveno-pevačke družine “Branko” Sara Cincarević, rešenje je gradonačelnice, prema kojem Savet više neće davati mišljenje na zahteve za oslikavanje murala na zgradama i javnim objektima u gradu. Takođe, ovim rešenjem se navodi da je "mandat članova Saveta identičan mandatu Gradonačelnika" što znači da će trajati još nekoliko meseci pošto se ove godine završava mandat gradonačelnice Niša.

Osim Sare Cincarević, članovi su urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra Dejan Dabić, profesor Filozofskog fakulteta u penziji Zoran Aracki, dekanica Fakulteta umetnosti Milena Injac, direktorka produkcije Narodnog pozorišta Miljana Nenadov, arheolog i istoričar Miša Rakocija, Igor Rakić iz Istorijskog arhiva i glumac Stefan Mladenović. Rad članova je volonterski.

Sara Cincarević Sara Cincarević i dalje predsednica Saveta; foto: JVNova članica je Lidija Stefanović Nikolić, glavna gradska urbanistkinja, pošto je zamenila Tanju Obradović koja je do nedavno bila na toj funkciji.

Mandat članova Saveta identičan je mandatu Gradonačelnika - piše u rešenju.

To znači da će mandat članova Saveta trajati još nekoliko meseci pošto se ove godine završava i mandat gradonačelnice Niša.

Prema tom rešenju gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, Savet za kulturno stvaralaštvo više neće davati mišljenje na zahteve za oslikavanje murala, koje se sada i ne spominje.

Upravo popisivanje praznih zidova koji bi mogli da dobiju murale bio je jedan od predloga koji je Cincarević navela u emisiji “15 minuta”.

Ostali zadaci ostaju nepromenjeni, a to su učestvovanje u izradi predloga plana razvoja kulture u gradu, sagledavanje potreba u toj oblasti, predlaganje projekata koje će Grad finansirati mimo konkursa, razmatranje inicijativa za podizanje spomenika, donošenje poslovnika o radu i obavljanje drugih poslova u skladu sa Odlukom o manifestacijama i programima od značaja za grad.

Cincarević najpre nije znala za novo rešenje, a kada ga je pogledala navela je da se u njemu ništa nije menjalo, osim toga što je umesto Obradović na spisku članova sada Stefanović Nikolić.

U emisiji Južnih vesti ona je marta prošle godine rekla da je jedna od inicijativa građana podizanje spomenika kralju Milanu i Milunki Savić, da je to predloženo Gradu, kao i da bi spomenik kralju Milanu trebalo da bude postavljen do kraja 2023, što se nije desilo.

Dva meseca ranije, članovi Saveta su zasedali u Gradskoj kući, kada je Cincarević navela da dosta toga u oblasti kulture u gradu treba menjati, ali nije precizirala šta tačno.

Inače, to je treći saziv Saveta za kulturu Niša, čiji članovi rade volonterski. Prvim je predsedavao arhitekta Ivan Redi, a drugim pisac Dejan Stojiljković. Obojica su podnela ostavke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    19:52 // 7. 2. 2024.

    Kultura u Nisu??? Koga briga, od toga nema punjenja dzepova, za gradske kabadahije.
    Posna corba !

  • Гага

    13:20 // 7. 2. 2024.

    ....значи ли то да,од сада,свако може да "жврља"и "шкраба" шта хоће и где хоће...некњено...

    • Vaska Gavgaljeva

      15:55 // 7. 2. 2024.

      Ručaj pre nego pišeš komentare, vidiš da si pola slova progutala!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: