Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:06, 13. 11. 2023.

| Kultura

Retrospektiva južnjačkog stripa u niškoj uličnoj galeriji "Mezanin"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
mezanin
Otvaranje postavke zakazano za petak, 17. novembar od 19 sati u uličnoj galeriji Mezanin; foto: JV / N. Đ.

Retrospektivna postavka publikacija, stripova, fanzina, flajera i pratećih vizuala, kojima je grupa Čaj…Odličan poslednje 22 godine na jugu Srbije i u Beogradu afirmisala devetu umetnost i umetnike, biće otvorena u petak, 17. novembra od 19 sati u uličnoj galeriji Mezanin u Nišu. Organizatori iz Aktivističkog udruženja Stetoskop navode da je cilj izložbe evociranje uspomena iz prošlih vremena, ali i potencijalno nadahnuće novih generacija umetnika.

Strip je kao utočište često marginalizovanih stvaraoca, navode organizatori postavke, godinama ciljano predstavljan u galerijskim i klupskim prostorima i dodaju da je u specifičnoj formi bio svojevrsni “pionirski izlet” u otključavanje vrata javnih prostora namenjenih za afirmaciju i predstavljanje uglavnom “suvoparnog i standardizovanog kulturnog sadražaja”.

Pred vama se nalazi samo fragment bogate arhive pratećih materijala, kao i autorskih dela stvaraoca koji su osnovali, vodili, podržavali i sarađivali sa grupom Čaj...Odličan. Postavka ima za cilj da evocira nostalgičnu notu prošlih vremena i lokacija, ali i da posmatraču probudi nadahnutost i nadu u budućnost autorskog potpisa u domenu strip umetnosti - navode organizatori.

Upisan kao nezaobilazni i jako vredan izraz, strip se, navode organizatori i na jugu Srbije nameće kao bitna kulturna baština.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Tajanstveni Alan

    18:58 // 13. 11. 2023.

    Gospodo iz Stetoskopa, pre nego postavite izlozbu, odite da vidite, na sta lici Balkanska ulica ! Jednom recju - DEPONIJA !
    S jedne strane djubre, iza sinagoge, s druge strane ostaci gradjevinskog masterijala, posle poplocavanja ovog dela keja, koji se granici sa Balkanskoj ! A, da ako Vam ne smeta i ako je sve reda radi, ok .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: