Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 21. 3. 2011.

| Kultura

Rick Margitza na Nišvilu

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti

NIŠ - Američki tenor saksofonista Rick Margitza nastupiće na Nisville jazz festivalu kao specijalni gost sastava koji predvodi pevačica Maya Nova.

Margitza potiče iz muzičke porodice, sa četiri godine je počeo da svira na violini, a ubrzo je počeo da uči i klavir. Otac je bio violinista Simfonijskog orkestra iz Detroita, a deda po majci – jazz kontrabasista koji je svirao u orkestru Glena Milera, a kao violončelista na legendarnim snimcima Čarlija Parkera sa gudačima. Upravo taj album je presudno uticao da Margitza pređe na saksofon koji je studirao univerzitetima u Mičigenu, Detroitu, Bostonu (Berklee Schiool of music), Majamiju, a diplomirao na Loyola unvierzitetu u Nju Orleansu. Pod svojim imenom objavio je deset albuma od kojih su tri (“Hope”, “Color” i “This is new”) ušli medju Top 20 Bilbordove liste jazz albuma, a poznavaoci ga osim kao saksofonistu veoma cene i kao kompozitora koji u opusu ima i orkestarska dela. Poslednjih godina živi u Parizu gde je napisao i snimio stilski sasvim drugačiji album “Bohemia” na kojem je istraživao svoje romske korene prateći migracije ovog naroda iz Indije preko istočne Evrope.

Nisville festival će se održati od 11. do 14. avgusta ove godine.


Bugarska pevačica Maya Nova sa čijim će bendom nastupiti Rick Margitza, studirala je klasičnu gitaru i klavir, a stekla je master titulu za jazz i pop vokal na Pop Art departmanu Bugarske nacionalne muzičke akademije. Nastupala je i snimala sa svim vodećim bugarskim jazz i funk muzičarima uključujući i Nacionalni big band. Nastupala je Danskoj, Norveškoj, Kipru, Singapuru, Maleziji, Indiji, Kini, Južnoj Koreji. Polufinalista je vokalnog konkursa održanog u sklopu čuvenog Montreux jazz festivala. Poslednjih deset godina živi i radi u Singapuru gde i predaje na LaSalle College of The Arts. Nedavno je objavila album “Open” na kojem osim standardnog repertoara ima i autorske kompozicije bazirane na bugarskim folklornim temama.


U postavi su još i klavirista Dimitar Bodurov (živi u Roterdamau gde je diplomirao jazz klavir i kompoziciju), kontrabasista Čavdar Načev koji je završio klasičnu gitaru i kontrabas na Richard Strauss Konservatorijumu i jazz kontrabas na New England Conservatory i živi u Bostonu (angažmani: Al Porcino Big Band, Haltura Jazz Band, Gerry Bergonzi, George Garzone, Allan Chase, Bob Moses, Milcho Leviev Trio, Jason Palmer Group, Allan Praskin...) i bubnjar Dimiter Dimitrov (završio Richard Strauss Konservatorijum, bio bubnjar Big Benda Bugarskog nacionalnog radija, a od 1998. predaje jazz bubnjeve na New Bulgarian University).
 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: