Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:09, 19. 11. 2013.

| Kultura

Rimske spomenike čuvaju na skeli

Autor:Sanja JanačkovićIzvor:Južne vesti
Zavetni-krstovi-Logor.jpg
Rimska epigrafika sa iskopavanja u okolini Niša iza pomoćne logorske zgrade (foto: Svetlana Rajković)

Zbog nedostatka odgovarajućeg prostora u niškom Narodnom muzeju, komadi statua iz rimskog perioda sa iskopavanja iz okoline Niša čuvaju se u lošim uslovima - na montažnoj skeli iza pomoćne zgrade Logora "Crveni krst".

Na istu skelu će biti premešteni i ostaci zavetnih krstova iz XIX veka, podizani u selima u čast zaštitnika i seoskih slava, koji se trenutno nalaze takođe na otvorenom, iza glavne zgrade Logora.

- I epigrafika iza glavne zgrade će biti izmeštena na skelu jer je naša želja da posetioci Kompleksa "12. februar" mogu da obiđu celu logorsku zgradu. Ali ni to nije najbolje rešenje - kaže direktor Narodnog muzeja Slaviša Popović.

Ostaci zavetnih krstova u Logoru Spomenici sa iskopavanja i zavetni krstovi ostaće na skeli do daljnjeg (foto: Svetlana Rajković)Iako se epigrafika inače čuva na otvorenom, kao što je slučaj sa zbirkom nadgrobnih spomenika od I do IV veka u tvrđavskom Lapidarijumu, stručnjaci kažu da je ovim spomenicima ipak potreban odgovarajući prostor.

- Jedino moguće rešenje je adekvatan depo, odnosno realizacija obećanja da Narodni muzej dobije zgradu. Poslednje obećanje gradonačelnika bilo je da se za naše potrebe iskoristi vojna zgrada u Lešjaninovoj ulici. Zgrada bi imala izložbeni deo za epigrafske spomenike i depo - kaže Popović.

Narodni muzej Kustos Nebojša Ozimić i direktor Slaviša Popović kažu da je Muzeju neophodan prostorKako objašnjavaju stručnjaci, ni rimska epigrafika ni zavetni krstovi koji se čuvaju u kompleksu Logora još nisu procenjeni kao kulturno dobro.

- Epigrafika nije zavedena kao kulturno dobro. Teško je proceniti materijalnu vrednost kada je, na primer, u pitanju zavetni krst sela kod Sokobanje iz XIX veka. On svakako može da posluži u proučavanjima - kaže Nebojša Ozimić, istoričar i kustos Narodnog muzeja zadužen za Memorijalni kompleks “12. februar”.  

Spomenici za koje u Narodnom muzeju nema mesta, osim u kompleksu logora, čuvaju se i u niškom vodovodu, odnosno u JKP Naissus. Tamo su zauzeli čitav sprat upravne zgrade u Ulici kneginje Ljubice.

- Mi smo ugovorom od pre petnaestak godina pristali da kao javno gradsko preduzeće izađemo u susret Muzeju. Izmeštanje spomenika iz naše zgrade značilo bi i njima i nama, pa poslednjih desetak godina pokušavamo da nađemo rešenje. Muzeju je potrebna zgrada, a nama bi dobro došlo da opet koristimo svoje kancelarije - kaže Zoran Ignjatović, portparol JKP "Naissus".

Iz gradske kuće za sada nismo uspeli da dobijemo komentar o ovom problemu Muzeja.  


Na problem ukazuju i turisti

Turista iz Hrvatske Marin Pocrnja, koji je sa drugaricom iz Niša posetio Logor, kaže da ga je zbunilo što je, obilazeći pomoćnu zgradu, naišao na ostatke spomenika za koje nije znao šta predstavljaju.

- Bilo bi bolje da negde piše šta je to. Prema teksturi, stekao sam utisak da su spomenici vredni, pa sam se začudio zašto je sve tako razbacano i neugledno. Sam logor je, s druge strane, odlično uređen. Iako je mnogo manji od ostalih koje sam posetio u Evropi, ostavio je jak utisak na mene – kaže ovaj turista.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoran niš

    08:59 // 20. 11. 2013.

    a toliko je praznog prostora po niškim kasarnama i magacinima a siguran sam da bi oni izašli u susret samo neko treba da pomeri guzicu iz fotelje muzeja ili zavoda za zaštitu spomenika kulture

  • petar jovanovic

    08:34 // 20. 11. 2013.

    Rimska epigrafika? od kada su rimljani pisali arapskim pismom Svetlana?

    • Svetlana

      14:16 // 20. 11. 2013.

      Ne vidim razloga da mene prozivaš, kad je samo fotografija moja, ali ne i njen potpis. Sramota je da se odgovrnost prebacuje sa jednog na drugog, a spomenici ostaju da propadaju tamo gde su ih bacili.

  • jelena

    22:15 // 19. 11. 2013.

    Bitno da smo za predstavu dali milione i milione.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: