Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:56, 20. 9. 2019.

| Kultura

Ristovski: Nema mnogo festivala u svetu kao što je “LIFFE”

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
lazar ristovski
Film njegovog sina Petra, u kojem je Ristovski glavni glumac, u borbi za Gran pri festivala, foto: Bojana Stamenković

Da je Leskovački internacionalni festival filmske režije poseban i značajan jer afirmiše reditelje, bez kojih filmova ne bi ni bilo, smatra srpski glumac Lazar Ristovski, jedan od prvih dobitnika nagrade “Živojin Žika Pavlović”, koja se na ovom festivalu dodeljuje za afirmaciju filmske umetnosti.

Oceni da Leskovac treba da čuva ovaj festival, koju su dali glumci i reditelji na otvaranju, pridružio se i Ristovski. On je na današnjoj konferenciji rekao i da bi “LIFFE” trebalo proširiti i uvesti još nekoliko festivalskih dana.

Nema takvih festivala u svetu ili ih bar nema mnogo koliko ja znam, a reditelji su ipak, što se filma tiče, glavni ljudi. Smatram da treba da traje duže, da se otvori jedan veći prostor za filmove, pošto je ovo ipak internacionalni festival. Treba dati publici više vremena, naročito što su sada projekcije u isto vreme, pa se ne može na sve stići - kaže Ristovski.

Publika je sinoć imala priliku da pogleda film Kralj Petar prvi, u kome Ristovski tumači glavnu ulogu i koji je režirao njegov sin Petar. Ovaj film takmiči se za Gran pri festivala, a Ristovski kaže da je zadovoljan reakcijama leskovačke publike.

Mi nismo prvi put u Leskovcu, ovo nam je treće prikazivanje filma. Publika sa projekcija izlazi puna emocija i to je ono što je najbitnije - rekao je Ristovski.

Večeras su na repertoaru makedonski film Gospod postoji, njeno ime je Petrunija, reditelja Teona Mitevskog, Pijavice srpskog reditelja Dragana Marinkovića, koji će se prikazivati u bioskopu Leskovačkog kulturnog centra od 19:30 i 21:30. U pozorišnoj sali, od 19 i 21 sat, prikazivaće se filmovi Ajvar rediteljke Ane Marije Rosi i delo hrvatskog reditelja Ivana Salaja Osmi povjerenik.

U okviru pratećeg programa, publika će moći da pogleda pilot epizodu serije Grupa, od 17 sati u bioskopu Leskovačkog kulturog centra. U isto vreme je i promocija knjige Sjaj crnog Veljka Radosavljevića, dok će od 18 sati posetioci moći da se upoznaju sa glumcem Bogdanom Diklićem, na tribini “U krupnom planu”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djoksi

    03:03 // 21. 9. 2019.

    Evo ga ovaj što mrsi.
    Bićeš pamćen po tome.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: