Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 30. 3. 2023.

| Kultura

"Rod i rad u kulturnom sektoru u Srbiji" - promocija publikacije u Nišu

Autor:J. S.Izvor:Južne vesti
eu info
Promocija počinje u 17 sati u EU info kutku; Foto: EU info kutak

U kakvim uslovima rade kulturne radnice i preduzetnice u kulturnom sektoru, koji su oblici rodne diskriminacije i kako da više žena pravednije bude zastupljeno u kulturnom životu - neka su od pitanja o kojima će govoriti u Nišu, na promociji publikacije "Rod i rad u kulturnom sektoru u Srbiji", koja se održava u niškom EU info kutku, u petak 31. marta.

Na promociji u Nišu predstaviće rezultate istraživanja, koji su obuhvatali anketu, intervjue i ekspertsku fokus grupu, a u kojima su svedočile kulturne radnice i preduzetnice iz različitih delova Srbije i različitih starosnih grupa.

Neka od pitanja o kojima će uz to diskutovati tiču se zastupljenosti žena u kulturnom sektoru Srbije i njihovoj diskriminaciji.

Kakvi su uslovi rada kulturnih radnica i preduzetnica u kulturnom sektoru? Kakvi su uslovi života zaposlenih angažovanih u kulturnom sektoru u Srbiji? Koji oblici rodne diskriminacije generišu rodne neravnopravnosti u kulturnom životu? Kako možemo doprineti povećanom učešću žena i njihovoj pravednijoj zastupljenosti u kulturnom polju u našem društvu? - neka su od pitanja.

O ovim temama pričaće Tatjana Nikolić iz kolektiva mladih žena FEMIX, Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Dr Nađa Bobičić koja predstavlja "Pobunjene čitateljke", Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Dr Predrag Cvetičanin iz Centra za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope (CESK), sa Fakulteta umetnosti u Nišu i Milena Bogavac - dramaturškinja, rediteljka i direktorka Reflektor teatra.

Organizator je Asocijacija "Nezavisna kulturna scena Srbije" (NKSS) i Centar za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope, a događaj počinje u 17 sati, u EU info kutku u Nišu koji se nalazi u Ulici Vožda Karađorđa 5.

Ova publikacija rezultat je projekta “Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost”, podržanog od strane Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost UNESCO-a, koji sprovodi sedam organizacija članica Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (Kolektiv mladih žena Femix, Pobunjene čitateljke, Millennium, Studio 6, Kulturanova, Elektrika i Centar za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope). Projekat ima za cilj stvaranje preduslova za pravičniji pristup koji bi ženama kao kreatorkama kulturnih izraza pružao jednake mogućnosti u kulturnom polju u Srbiji - navode organizatori.

Navode i da je promociju podržao EU info kutak Niš, u saradnji sa istraživačima Univerziteta umetnosti “Žensko liderstvo u muzici”, koji podržava Fond za nauku u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: