Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:25, 22. 1. 2024.

| Kultura

Rodnom Nišu poklonila 65 svojih slika, a Legat joj u centru grada zapušten

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
legat 4
Iz NKC-a kažu u fazi primopredaje; foto: čitalac

Plastične čaše, prazna pakovanja od hrane, iskorišćene maramice i mrtve bubašvabe - deo su prizora koji zateknu oni koji ovih dana pođu u Legat Branke Đorđević, niške slikarke koja je svom rodnom gradu poklonila kolekciju od 65 slika. Iz Niškog kulturnog centra kažu da je prostor u fazi primopredaje, pošto je prostor Legata odlukom gradske Skupštine dodeljen Turističkoj organizaciji Niša.

legat 1 foto: čitalacLegat Branke Đorđević otvoren je pre 16 godina, pošto je slikarka rodnom Nišu poklonila svoja najvrednija dela. Ulaz i sam prostor sada su prilično zapušteni.

Unutra mrtve bubašvabe po podu, ispred vrata smeće. To je najstroži centar grada Niša. Sramota za NKC i sve Nišlije - piše čitalac preko aplikacije “Prijavi problem”.

Na vratima i dalje stoji odluka NKC-a o radnom vremenu, gde piše da Legat radnim danima radi od 10 do 18 sati, sa pauzom od 12:30 do 13 sati.

legat 3 foto: čitalacLegat je Odlukom o izmenama odluke o poklonu likovnog umetnika Branislave Đorđević Gradu Nišu, koju je 26. decembra prošle godine donela gradska Skupština, dodeljen na korišćenje Turističkoj organizaciji Niša, ali će ostati u istom prostoru.

Tom odlukom, poklon o kome je reč i dalje ostaje izložen u poslovnom prostoru Grada Niša u ulici Nade Tomić br.13, dok će se o smeštaju i izlaganju stalne postavke poklona Branislave Đorđedević starati Turistička organizacija Niš sa sedištem u ulici Nade Tomić br.15 - kažu iz Niškog kulturnog centra.

Od donošenja odluke, prostor je u fazi primopredaje, dodaju dalje, a ona bi trebalo da bude završena do kraja januara.

legat 2 foto: čitalacBranka Đorđević rođena je u Nišu 1933. godine, završila je beogradsku Akademiju primenjenih umetnosti, a prvu samostalnu izložbu organizovala je u Kulturnom centru u Nišu 1975, nakon čega su usledile brojne izložbe širom zemlje.

U svojoj bogatoj karijeri je imala više od 40 samostalnih izložbi u Srbiji i u Evropi, kao i preko 100 grupnih.

Dobila je više nagrada za svoj rad, a Međunarodna akademija savremene umetnosti u Belgiji dodelila joj je 1995. zvanje Počasnog doktora umetnosti za životno delo. Ta Akademija je niškoj umetnici 2004. godine dodelila i titulu ambasadora umetnosti.

Kako su mediji tada prenosili, u ugovoru o poklonu, koji je slikarka pre 16 godina potpisala sa tadašnjim gradonačelnikom Smiljkom Kostićem, ona je navela zahtev da o poklon postavci brine kvalifikovani istoričar umetnosti, a ne “tamo neki portir”, kao i uslov da se slike ne smeju seliti i izlagati van grada da se ne bi oštetile.

legat foto: čitalac

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Fan Brankinog stvaralaštva

    19:55 // 23. 1. 2024.

    Godinama je to zapusteno i zatvoreno. Steta, za sve nas iskrene zaljubljenike u stvaralastvo gospodje Branke. Jasno je da ovaj grad nije zaintereaovan ni za sta sto ne donosi pare.

  • Dragana

    15:15 // 23. 1. 2024.

    Uz dužno poštovanje dobrih namera darodavca umetnički domet njenih slika je veoma skroman pa nije trebalo ni da se odvaja gradski prostor za legat.

  • Živi su

    09:47 // 23. 1. 2024.

    Mile Ilić, Smiljko, pa nek se zauzmu za svoju umetnicu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: