Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 2. 6. 2016.

| Kultura

"Rok muzej" u Nišu kao dokaz da je rok kultura još živa

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
NASLOVNA-pixabay
Deset dana za ljubitelje roka; Ilustracija; foto: Pixabay

Muzički instrumenti i oprema, scenska odeća i obuća, kolekcije fotografija, omoti ploča, knjige i časopisi o roku deo su postavke “Rok muzeja” koju će ljubitelji muzike moći da razgledaju u niškom “Deli centru” od 2. do 12. juna.

Jedan od organizatora ove izložbe Dragan Aranđelović Ara kaže da će deo ove putujuće postavke činiti i predmeti koje su niški muzičari, članovi nekadašnjih rok-sastava, pozajmili Muzeju.

Posetioci će videti Čupinu gitaru, klarinet na kome je Dragan Nikolić iz grupe “Daltoni” svirao na jedinom singlu grupe u kompoziciji “Petak” krajem šezdesetih, potom tu će biti i gitara Gorana Ljubisavljevića, jednog od osnivača grupe “Galija” koju je on svirao na turnejama krajem sedamdesetih - nabraja Ara.

Projekat “Rok muzej” nastao je u okviru beogradskog Instituta za savremenu muziku, a Niš je prvi grad u kome će započeti svoj “on the road” život.

vinyl-records-945396-960-720 Razni "rokenrol artefakti" u Muzeju; Ilustracija, foto: PixabaySrđan Stojanović, direktor ovog Instituta, kaže da Niš nije odabran slučajno.

Od pojave rok kulture na ovim prostorima šezdesetih godina 20. veka, Niš se nametnuo kao njen kreativni centar, potpuno autentičan i nezavistan od glavnog grada, uprkos nedostatku mejnstrim medija i diskografske industrije koji su mogli da to proprate - objašnjava on.

Kako kaže, početkom šezdesetih su na nacionalnom nivou uspeli da se nametnu umetnici kao Perica Stojančić, a zatim su usledili “Daltoni”, “Lutajuća srca”, a potom i “Galija” i “Kerber” - relevantna imena za razvoj i istorijat srpske rok kulture.

Ne bih želeo da budem nepravedan prema brojnim drugim niškim rokerima koji su delovali istovremeno kada i napred pomenuti izvođači. Tu spadaju Rubinsi, Fantomi, Srećne ruke, Milozvučna radionica, Viktorija/Mama Rock, Tam Tam, Fleke i mnogi drugi. Iako nisu dostigli popularnost i status grupa iz „prvog ešalona“ niškog roka, svojim autentičnim stilom i rukopisom su to definitivno zasluživali - navodi Stojanović.


“Tehnologija još nije zamenila koncerte uživo”

“Rok muzej” će svečano biti otvoren 2. juna u “Deliju” od 19:30, a onda će biti održan i koncert u klubu “Feedback” od 21 sat na kome će nastupati Daltoni, Lutajuća srca, Tommy & Vanna i Vlada Jet Band.

Rokenrol ne vredi ni pet para bez žive svirke, zato ćemo pokušati da bar fragmentarno današnju publiku podsetimo na stare majstore. Jer rok kultura nije za tamo neki prašnjavi muzej i arhiv, već je i dalje umetnički relevantna i živa - objašnjava on.

hostile-886041-960-720 "Rokenrol ne vredi ni pet para bez žive svirke"; Ilustracija, foto: PixabayKako kaže, možda su se samo tehnički promenili načini komuniciranja publike sa autorima, pa nema više singl i long-plej ploča, magnetofonskih traka, kaseta, “pa čak je i CD raritet”, već je sve postalo dostupno na internetu. Ipak, "tehnologija još uvek nije zamenila koncerte uživo". 

Ovaj “Rok muzej” treba da podseti na tu činjenicu. To nije isključivo nostalgija matorih ili prikupljanje zaostalih artefakata po nekakvim praktičnim vitrinama - dodaje Stojanović.

Rok kultura je, zaključuje on, multimedijalna, postmoderna, dinamična, živa, i još privlačna priča svim generacijama.


Ima li nade za rokenrol?

Dragan Aranđelović Ara navodi da, nažalost, ne očekuje mnogo ljudi u Muzeju, “jer oni nisu zainteresovani ni za današnjicu, a kamoli za prošlost”.

Razočarava ga, kaže, što su mladi umnogome okrenuti turbo-folku, ali ipak očekuje da muzej posete oni omladinci koji vole i cene rokenrol. “Malo ih je u ovom gradu, ali nipošto nisu beznačajni”, navodi Ara.

Od nečeg mora da se krene. Mi smo tu da nekako probamo da duvamo u žar ne bismo li rasplamsali plamen rokenrola na ovaj način i da pokažemo sugrađanima da je u ovom gradu nekad bilo nečeg značajnog za rok kulturu - kaže on.

Ulaz u "Rok muzej" je slobodan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivana Popovic

    09:47 // 3. 6. 2016.

    A gde se nalazi muzej? Ja sam iz Nisa a zaista ne znam sta je to "Deli"....

  • shaft

    17:25 // 2. 6. 2016.

    Aro,pa i bolje sto nece biti mnogo nislija,rock je za one koji to nose u dusi,na silu ne vredi nametati subkulturu,kulturu i umetnost.Onaj ko se oseca rokerom,slusa,prati,zna istoriju,pa makar bio i manjina,osecace se zadovoljno i srecno!Long live rockenroll!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: