Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 10. 10. 2023.

| Kultura

Roman 10-godišnje Nišlijke donosi priču o prijateljstvu iz ugla deteta

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
mila-prvanovic-foto-jcm
Već piše drugi roman; foto: J. C. M.

Kako se deca nose sa izazovima i strahovima, vršnjačkim nasiljem, kao i šta za njih znači prijateljstvo, pokazuje roman "Moć prijateljstva" koji je napisala 10-godišnja Mila Prvanović iz Niša. Njen prvenac je nedavno objavila izdavačka kuća “Huk”, a promocija će se održati u niškom Dečijem centru u petak, 13. oktobra od 18:30.

Mila je, kažu njeni roditelji, naučila da čita i piše kada je imala 4 godine, pa je i u vrtiću pisala neke priče i pravila mini-knjige sa ilustracijama.

Oduvek je volela da joj se čitaju priče, a i vrlo rano je počela da pravi neke svoje verzije knjiga i prvo govorila da hoće da postane knjižarka, a onda spisateljica - kaže njena mama Jelena.

mila-prvanovic2-foto-jcm foto: J. C. M.Kada je Mila završila prvi razred rešila je da napiše pravi roman, objavila to svojim roditeljima i krenula sa pisanjem, a ideju o priči je dobila dok je bila na moru.

Često tako u glavi smišljam razne priče o nekim devojčicama i kada sam plivala tog leta povuklo me je da razmišljam o drugarstvu, o plivanju i odlučila sam da napišem roman koji će pričati o plivanju i drugarstvu - govori Mila.

Pisala je u svojoj svesci, poglavlje po poglavlje, a završila ga je nakon 13 meseci.

To je priča o prijateljstvu i plivanju. Glavna junakinja se zove Emilija, a njena najbolja drugarica se zove Višnja i one zajedno prolaze kroz avanture - objašnjava Mila.

mila-knjiga-foto-jcm Priča o plivanju i prijateljstvo; foto: J. C. M.Ova učenica 4. razreda niške OŠ “Mika Antić” kaže da je za nju prijateljstvo pre svega iskrenost.

Ako si prijatelj sa nekim, treba da budeš iskren i treba da mu daš podršku kada mu je potrebna - kaže Mila.

Kada je završila knjigu, njen rukopis je otišao u izdavačku kuću “Huk” i ona je postala deo njihovog projekta “Deca pisci”. Direktorka ove izdavačke kuće Milica Zorić kaže da je Mila drugo dete pisac čiji je su roman objavili i ističe da nije mogla da veruje da dete od 10 godina ima takav nivo profesionalnosti.

Mila je neverovatna. Tako je ozbiljna, odgovorna i posvećena. Ona konstantno piše i pravi je profesionalac - kaže Zorić.

mila-knjiga2-foto-jcm U knjizi Mila govori i o vršnjačkom nasilju; foto: J. C. M.Napominje da je kao nastavnik, urednik i roditelj puno naučila iz Miline knjige.

Uživala sam kao odrasla osoba dok sam čitala njen roman. Ona je neverovatno šarmantna i duhovita, smejala sam se kada sam videla kako učenici vide svoje nastavnike, kako oni doživljavaju časove. Saznala sam kako vide roditelje i njihove postupke. Sve je dato iz ugla deteta i može biti edukativno štivo za roditelje i nastavnike da vide kako se dete bori sa svojim strahovima, kako se bori sa vršnjačim nasiljem i šta u stvari prijateljstvo znači u tom uzrastu - objašnjava Zorić.

Mila je rođena u Boru, a u Niš se sa porodicom preselila pre 4 godine i kaže da je već stekla najbolju drugaricu, pa da je na neki način i prenela delove njihovog prijateljstva u svoj roman.

Od pisanja ne odustaje i već sebe vidi kao pisca, tako da piše kada god dobije inspiraciju. Nakon prve knjige napisala je i zbirku bajki, a radi uveliko i na drugom romanu čija se radnja dešava u vreme Drugog svetskog rata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    22:44 // 10. 10. 2023.

    Bravo! Želim ti svu sreću u nastavku karijere pisanja

  • aristotel

    15:26 // 10. 10. 2023.

    ovo je vest za sve naslovne strane u Srbiji...vredno svake pažnje i poštovanja. veliko bravo i za izdavača sa takvom vizijom

  • Залогај

    12:33 // 10. 10. 2023.

    Роман са десет година - у том узрасту више од половине вршњака сриче при читању.Честитам малој књижевници али ,..., да није прерано - за роман.ИЛи ни романи нису што су некад били.

    • Molim vas

      16:00 // 10. 10. 2023.

      nemojte objavljivati nesuvisle komentare. Nekima glava stvarno sluzi samo za cesljanje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: