Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:44, 12. 6. 2017.

| Kultura

Rundek, Rambo Amadeus i Majk Štern dolaze na “Nišvil”

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Gitarista Majk Štern
Gitarista Majk Štern dolazi na "Nišvil"; foto: Wikimedia commons/ArtBrom

Iako su ostali bez dugogodišnjeg glavnog sponzora - NIS-a, a Ministarstvo kulture je obezbedilo tek 2,4 miliona dinara i Ministarstvo turizma duplo više, ovogodišnji niški džez festival će ipak obeležiti “zvučna imena”, kaže direktor “Nišvila” Ivan Blagojević. Novina je nastup gitariste Majka Šterna, kao i koncert Darka Rundeka, Ramba Amadeusa i Vasil Hadžimanov benda.

Za organizaciju festivala poput “Nišvila”, pojašnjava Blagojević, potrebno je oko 55 miliona dinara. Država je doprinela skromnim iznosom, a krajem marta su ostali i bez najznačajnijeg sponzora.

Tako je nastup zvučnih imena i svetskih džez izvođača bio doveden u pitanje.

Ove godine je bilo posebno teško obezbediti ovako kvalitetan i raznovrstan program na “Nišvilu”, s obzirom na to da je festival ostao bez dugogodišnjeg, glavnog sponzora u veoma nepovoljnom trenutku - objašnjava Blagojević.

Najveću podršku, kao i prošle godine, dao im je Grad Niš, dodaje Blagojević, jer su uz pomoć gradonačelnika Darka Bulatovića uspeli da obezbede još para od sponzora. Ove godine i gledanje filmova iz kola Pored muzike i gledanje filmova iz kola; foto: Nišvil

To znači da će u niškoj Tvrđavi od 10. do 13. avgusta, i pored finansijskih problema sa kojima se festival suočava godinama, ipak nastupiti dugo najavljivane džez zvezde. Osim toga, ljubitelji pozorišne i filmske umetnosti će, pre zvaničnog otvaranja festivala, moći da uživaju u besplatnim programima, a posebno je zanimljivo gledanje filmova iz automobila.

Podsetimo, za prošlogodišnji “Nišvil” je Ministarstvo kulture izdvojilo 1,2 miliona dinara, a Ministarstvo turizma 3 puta više, dok je Ministarstvo sporta podržalo volontere sa nešto više od 600.000 dinara.


Domaće “face” i poznati gitarista na “Nišvilu”

Pored već dobro poznatih izvođača, čiji je nastup najavljen za glavnu “Nišvil” binu, novina je nastup "legendarnog" američkog gitariste Majka Šterna, kažu organizatori, koji će biti jedna od zvezdi prve festivalske večeri. Kendi Dalfer na zatvaranju festivala Na zatvaranju 13. avgusta nastupa kendi Dalfer; foto: Crazy; D pers kl

Tada će nastupiti sastav “Balkan Union”, koji predvodi mađarski gitarista, rođen u Srbiji Saba Tot Bagi, a specijalni gost biće gitarista Majk Štern. On je jedan od najcenjenijih gitarista svoje generacije, a 6 od 16 njegovih solo albuma bilo je nominovano za Gremi nagrade - navode organizatori.

On je 1993. godine proglašen za gitaristu godine, od strane magazina “Gitar plejer”, dodaju organizatori, 2007. je dobio prestižnu nagradu Montreal džez festivala, koja nosi ime Majlsa Dejvisa, a 2009. je uvršten na listu 75 najboljih džez gitarista svih vremena, magazina “Daun bit”.

Gitarista i pevač koji predvodi sastav “Balkan Union” je poznat po svom moćnom glasu, kažu, kao i “strastvenom, tehnički sjajnom sviranju gitare”.

Na njegovu izvornu bluz muziku, a kasnije džez stil, veliki uticaj je imalo njegovo odrastanje na Balkanu i godine koje je proveo na međunarodnim turnejama, sa čuvenim gitaristom Al Di Meolom - kažu organizatori. Darko Rundek na "Nišvilu" Darko Rundek svira u subotu 12. avgusta; foto: Vanja Keser

Pored njega, prvi festivalski dan obeležiće i nastup Vasil Hadžimanov benda sa Biserom Valetanlić, koja će dobiti nagradu “Nišvila” za životno delo.

U subotu 12. avgusta nastupiće Darko Rundek sa novim projektom, a poslednjeg festivalskog dana publici će se predstaviti Rambo Amadeus.


Detaljan program glavne bine na “Nišvilu”

Četvrtak - 10. avgust

19:30 - 20:15 Nišvil "Tango big band" projekat (Argentina / Srbija)

20:20 - 21:20 "Vasil Hadžimanov Bend" & Bisera Veletanlić (Srbija)

21:30 - 22:25 Peti Ostin (Sjedinjene Američke Države)

22:30 - 23:25 "Toni Momrel Bend" (Velika Britanija)

23:30 - 00:40 "Saba Tot Bagi Balkan Union" i Majk Štern (Balkan / USA)

00:45 - 01:35 "Rok Simfonija" (Makedonija)

Petak - 11. avgust

19:30 - 20:15 "Maks Kočetov Band" (Srbija / Ukrajina)

20:20 - 21:10 Kamelia Todorova i JP3 Jivko Petrov Trio (Bugarska)

21:15 - 22:10 "Al Foster Kvintet" (USA)

22:15 - 23:15 Nik Vest (USA)

23:20 - 00:40 Alfa Blondi (Obala Slonovače / Francuska)

00:45 - 01:45 "Del Arno" Bend (Srbija)

Subota - 12. avgust

19:30 - 20:15 "Frederik Koster Kvartet" (Nemačka)

20:20 - 21:10 "Visons of a nomad" - Michael Cuming project (Australija)

21:15 - 22:15 Tom Harel (Sjedinjene Američke Države)

22:20 - 23:10 "Festen džez kvartet" (Francuska)

23:15 - 00:05 "Big Band Gwerilazz" (Slovenija)

00:10 - 01:30 Darko Rundek i "Apocalypso Now" (Hrvatska/Francuska)

Nedelja - 13. avgust

19:30 - 20:15 "E-play" (Srbija)

20:20 - 21:10 "Tbilisi Big Band" (Gruzija)

21:15 - 22:05 "Silent Blast" (Litvanija)

22:10 - 23:10 Rambo Amadeus (Srbija)

23:15 - 00:35 Kendi Dalfer i gosti (Holandija)

00:40 - 01:30 "Very Naiss" i Ivan Kurtić (Srbija)

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: