Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:20, 1. 10. 2018.

| Kultura

Rusko-slovenačka violinistkinja i pijanistkinja iz Španije sviraju u Nišu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
klavir
Bogat program na koncertu poznatih umetnica; Ilustracija; foto: flickr/Not At Home LIVE-A Zhi

Betovenova sonata, Španska svita, Ciganske melodije, samo su neke od kompozicija koje će u Nišu izvesti rusko-slovenačka violinistkinja Nadežda Tokorava i pijanistkinja iz Španije Ana Ferer, u utorak 2. oktobra, u sali Niškog kulturnog centra.

"Virtuozna promenada" je naziv koncerta za violinu i klavir, a u Nišu će nastupiti jedna od najtalentovanijih violinista svoje generacije i pijanistkinja koja je iz porodice veoma talentovanih muzičara.

Nadežda Tokorava je studirala sa izuzetnim profesorima Moskovskog državnog konzervatorijuma, kao što je veliki umetnik Edvard Grac, piše u biografiji, a smatrali su je jednom od njegovih najboljih studenata i vrlo brzo je privukla veliku pažnju u muzičkom svetu. koncert NKC Koncert za violinu i klavir "Virtuozna promenada"; foto: NKC

Nadežda je učestvovala na mnogim prestižnim master klasovima i festivalima uključujući: Internacionalni master klas Monti Azzuri Akademije (Italija, 1998) i Keshet Eilon (Izrael, 1999) i na turnejama: Internacionalni muzički festival u Ohridu (Makedonija), „Guadix Clasica” – (Španija), Internacionalni muzički festival u Nici (Francuska) „Stairs of planet” – Jalta (Ukrajina), „Krakovski ansambli” (Ukrajina), „Daitona Winterfest” (SAD), IV Gabala internacionalni muzički festival (Azerbejdžan), 64. LJubljana fest (Slovenija), III „ Spiegel im Spiegel” festival – Moskva (Rusija) - navode u biografiji.

U Moskovskom filhalrmonijskom društvu je radila kao solista na violini od 1999. godine, piše u biografijim a nastupala je u prestižnim moskovskim dvoranama, uključujući i grandioznu dvoranu Moskovskog konzervatorijuma, Čajkovski dvoranu, Svetlanov dvoranu kao i kamerne sale iternacionalnih muzičkih kuća.

Svirala je u više od 30 zemalja, među kojima su Rusija, SAD, zemlje zapadne i istočne Evrope, Izrael, Turska, Kina i Japan, a u toku profesionalne karijere sarađivala je sa velikim brojem poznatih ruskih solista kao i simfonijskim i kamernim orkestrima.

Njen stil karakteriše svetla individualnost, impresivna tehnička sposobnost, inerpretativna snaga, veličanstven zvuk, sposobnost da u potpunosti iznese duh kompozitora i predstavi suštinu kompozicije publici - dodaju.

U Sloveniji živi od 2011. godine i tu je uspešno nastavila koncertnu i pedagošku aktivnost, a i u ovoj državi je nastupala u najprestižnijim koncertnim dvoranama, snimala je za Nacionalni radio Slovenije i održala brojne master klaseve i premijerno izvodi dela mnogih slovenačkih kompozitora.

Pijanistkinja Ana Ferer je rođena u Španiji i peta generacija je u porodici veoma talentovanih muzičara.

Akademske studije završila je na Konzervatorijumu u Gironi i na Konzervatorijumu u Barseloni sa najvišim ocenama na odseku za klavir i kamernu muziku. Specijalističke studije završila je kod profesora: Emanuel Ferrer, Roberto Bravo, Edit Fisher, Paul Badura-Skoda, Luiz de Moura Castro - navodi u biografiji.

Ova pijanistkinja nastupa sa kamernim resitalima i renomiranim izvođačima, među kojima su Igor Frolov, Germont Winischhofer, Ksenija Dubrovskaja, Ana Sokolova, Clandi Arimany i drugi, a kao solista je nastupila sa brojnim orkestrima - Kamernim orkestrom Bukurešta, Vivaldi kamernim orkestrom, Artur Rubinštajn simfonijskim orkestrom, Moskovskim kamerata orkestrom i Torn simfonijskim orkestrom i Bursa simfonijskim orkestrom.

Dosad je nastupala u Francuskoj, Švajcarskoj, Švedskoj, Norveškoj, Srbiji, Makedoniji, Italiji, Belgiji, Nemačkoj, Luksemburgu, Poljskoj, Portugaliji, Turskoj, Austriji, Španiji i snimala je za potrebe mnogih radio i TV stanica i bila je urednik u muzičkim kućama.

Ostvaruje saradnju sa Luiz-om de Moura Castro-om i Igorom Frolovim organizujući master klasove za klavir i kamernu muziku. Ana Ferer je umetnički direktor internacionalnih muzičkih festivala L’ Escala- Empuries i S’ Agaro.

Njihov koncert u sali Niškog kulturnog centra počinje u 20 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: