Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:03, 6. 7. 2015.

| Kultura

SPC: Neprihvatiljivo zatrpavanje bazilike

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
bazilika
Pored crkvene građevine sa krstionicom, tu je i aneks sa unutrašnjim dvorištem, sagrađen uz baziliku; foto: FB Zavod za zaštitu spomenika Niš

Srpska pravoslavna crkva izrazila je duboku zabrinutost zbog odluke da se zbog izgradnje auto-puta zatrpa ranohrišćanska bazilika kod Bele Palanke, koja, kako ističu, svedoči o kontinuitetu hrišćanske vere na ovim prostorima.

U saopštenju koje je potpisao srpski patrijarh Irinej navodi se da je reč o važnom i izuzetno značajnom arheološkom lokalitetu.

Osećamo obavezu i odgovornost da ukažemo na činjenicu da je zatrpavanje ostataka ove bazilike neprihvatljivo i molimo nadležne da što pre pronađu alternativno rešenje kojim bi se konzervirani ostaci bazilike adekvatno zaštitili i sačuvali, a ne da se pokriju asfaltom - stoji u saopštenju.

bazilika Uveliko se radi na konzerviranju bazilike i pripremi za zatrpavanje; foto: Vanja Keser U SPC-u naglašavaju da bi zatrpavanjem bazilike i potom prekrivanjem asfaltom, bila “naneta ogromna šteta našem duhovnom i kulturnom nasleđu koje smo dužni da čuvamo i sačuvamo za buduće generacije”.

Arheolog iz niškog Zavoda Toni Čerškov kaže da je tehnički nemoguće samo "zatrpati" baziliku, već da će ona izgradnjom auto-puta preko nje biti potpuno i trajno uništena.

Podsetimo, zbog odluke Republičkog zavoda za zaštitu spomenika da se prekrije bazilika protestovalo je i Srpsko arheološko društvo ističući da kulturno blago Srbije ne treba zatrpavati i skrivati od očiju javnosti.

Ovaj lokalitet koji datira iz perioda od 4. do 6. veka nove ere otkriven je pre tri godine. Kako navode u niškom Zavodu za zaštitu spomenika ova građevina je najveća jednobrodna bazilika u Srbiji istražena i sačuvana u celosti i jedna je od najznačajnijih u kulturno-istorijskim smislu ikada otkrivenih na našim prostorima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran Cvetkovic

    01:27 // 26. 7. 2015.

    Ova crkva nije dostojna Srbije danas i srpskog naroda. Nismo smeli dozvoliti zatrpavanje.
    I neka nam je bog u pomoć. Sramota me što sam srbin.

  • n m

    00:48 // 7. 7. 2015.

    Ovo je sramota. Ušuškaće je možda ćebencetom?! Da li je moguće da se napravi neka peticija protiv tog vandalizma? Nešto što će sprečiti rušenje ovog istorijskog znamenja?

  • Vladimir Lazarevic

    22:51 // 6. 7. 2015.

    Na stranu to šta misli crkva, ali samo idiot može da zatrpa građevinu iz 4 veka i preko nje da napravi autoput..

    • Sole

      18:26 // 14. 5. 2022.

      U pravu ste, imamo posla s idiotima, ako do sada niste shvatili. I boli ih uvo za sve

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: