Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 28. 2. 2018.

| Kultura

“Šabanova soba” u niškom džez muzeju

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Hamam
Plan je da se muzej otvori 30. aprila kada je Međunarodni dan džeza; foto: Nišvil

Stari turski hamam u niškoj Tvrđavi, gde Nišvil uveliko priprema džez muzej, trebalo bi da bude otvoren na Međunarodni dan džeza 30. aprila, ali direktor Ivan Blagojević kaže da bi taj rok mogao da bude pomeren zbog komplikovanih radova na sanaciji prostora. Ipak, izvesno je da će u muzeju posebna soba biti posvećena čuvenom muzičaru Šabanu Bajramoviću.

Plan je da krajem aprila Niš dobije muzej džeza, ali Blagojević navodi da im prokišnjavanje hamama trenutno remeti planove i da bi taj rok mogao da bude pomeren za 30. jun.

Mnogo muzičara je već poslalo svoje ploče, a kako kažu u Nišvilu Larry Vučković je napisao i posvetu muzeju na svojim antologijskim izdanjima, koji su objavljeni u Sjedinjenim Američkim Državama, gde pijanista poreklom sa ovih prostora živi i radi duže od pola veka. džez muzej Prikupljaju se eksponati muzičara; foto: Nišvil

Svoje mesto u Muzeju imaće najznačajniji učesnici dosadašnjih izdanja Nišvila - od Benny Golsona i Sun Ra Orkestra do Candy Dulfer i Joss Stone, a posebne prostorije imaće američki kralj soula Solomon Burke i balkanski kralj Šaban Bajramović - dodaju u Nišvilu.

U prostoriji koja će biti posvećena Šabanu naći će se replika njegovog spomenika koji se nalazi na niškom keju, navodi Blagojević, kao i džuboks sa koga će se puštati njegove pesme.

Osim eksponata džez muzičara, u muzeju će se naći i instrumenti koje će posetioci moći da sviraju, a organizovaće i radionice za one koji bi da nauče kako da ih koriste.

Festival poziva poklonike džeza da pomognu formiranju ove jedinstvene kulturne institucije bilo novčanim prilozima bilo zanimljivim eksponatima iz ličnih arhiva - kažu u Nišvilu.

Muzej će biti otvoren za posetioce tokom cele godine, a ne samo tokom trajanja Nišvila. Kažu da je saradnju i pomoć oko njegovog otvaranja obećao poznati Američki džez muzej iz Nju Orleansa, prapostojbine džeza.

Podsetimo, kako je Blagojević najavio još početkom februara, Niš će dobiti prvi muzej džeza, koji su inače vrlo retki i u Evropi. Ovogodišnji festival otvoriće svetski rege sastav Inner circle koji će proslaviti 50 godina postojanja, a nastupiće i bubnjar Omar Hakim, kao i kvintet bubnjara Lazara Laleta Tošića, koji će dobiti Nišvilovu nagradu za životno delo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goran Sokolovic

    16:11 // 1. 3. 2018.

    To je super stvar dzez muzej u turskom kupatilu .A zasto da ne kada mogu kafici u termama, Medijana u Milosevom konaku pa barutane javni wc ? Imate turski zatvor goreo je pre neki dan super ideja da se tu premesti toplana To je prava stvar A kapija koja sluzi kao magacin ?Ima tu prostora za puno ideja... Sve sam sigurniji da su turci pobegli sa ovih prostora
    A gde cemo ludaru moracemo i nju negde

  • dragoljub stamenković

    11:18 // 1. 3. 2018.

    Bravo Blagojeviću !

  • sugradjanka

    22:20 // 28. 2. 2018.

    Bravo za ideju! Saban je bio umetnik koji zasluzuje ovo i deo je kulturnog nasledja. Svaka cast, Blagojevicu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: