Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:56, 16. 8. 2014.

| Kultura

Šarenilo žanrova treće večeri “Nišvila”

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
viva
"Viva Vox" predszavlja svoj standardni repertoar

Zvuci tradicionalnog džeza, tradicionalni kubanski melos, mešavina fanka, latino i elektronske muzike, rok kompozicija i horsko pevanje očekuju posetioce treće večeri “Nišvil” festivala.

Sastav pevačice i flautistkinje Irene Blagojević otvoriće program treće festivalske večeri, a nakon njih će nastupiti slovenački vokalni kvartet “Vox Arsana” i Big band DOM (Dobrepoljski Orkester Mladih). Stil ovog vokalnog sastava baziran je na kombinaciji savremenog gospela, popa i svinga, a sve to “začinjeno” soulom i ritmičnim polifonim pevanjem.

Potom na scenu stupa kvartet “Empirical”, jedan od najcenjenijih i najnagrađivanijih britanskih džez sastava tokom poslednje decenije. Članovi ovog benda poručili su niškoj publici da večeras bude otvorenog uma i tako iskusi njihovu muziku.

Nakon mladih džezera, na “Earth&Sky” stejdžu nastupiće jedan od najznačanijih džez-rok i fjužn sastav sa ex-Yu prostora, grupa “September”. Oni su se, posle duže pauze, ponovo okupili krajem prošle godine, a ovo će biti njihov prvi nastup u Srbiji nakon tri i po decenije.

empirical Članovi grupe "Empirical" poručili publici da ih večeras sluša otvorenog uma

Njih će na sceni odmeniti najpopularniji srpski hor “Viva Vox” koji izvodi popularnu muziku isključivo glasovima, bez instrumentalne pratnje, a uz ritmičku podršku “bitboksa”. Iako su možda neki očekivali da na “Nišvilu” izvedu džez kompozicije, dirigentkinja Jasmina Lorin kaže da neće odstupiti od standardnog repertoara.

- Osećamo se privilegovano što nastupamo na “Nišvilu”, a publici ćemo predstaviti ono što i inače izvodimo. Neće biti u džez “fazonu”, ali nadam se da ćemo svojim reperoarom osvežiti publiku - kaže dirigentkinja “Viva Vox” hora.

Posle srpskog “a capela” sastava nastupiće sastav “Mop Mop”, koji predvodi italijanski muzičar, producent, kompozitor i DJ Andrea Benini, već je stekao reputaciju jednog od najoriginalnijih sastava na “ničijoj zemlji” između džeza, fanka, latino muzike i “italijanskog postmodernizma”.

Treće festivalske večeri poslednji će u glavnom muzičkom programu nastupiti kubanski osmerac “Estudiantina Ensemble”, sastav koji je otvorio program na “River” stejdžu u sredu, 13. avgusta. Kažu da publika večeras može očekivati neke nove pesme, puno latino ritma, dobru zabavu i improvizacijzu.

- Izvodimo tradicionalnu muziku sa Kariba i Kube, odnosno onu koja potiče iz Afrike. To praktično znači da sviramo muziku koja je prethodila nastanku džeza, a u našim kompozijama ima i puno uticaja barokne muzike i džeza - objašnjava vođa benda Rikardo Aristides.

PROGRAM ZA 16. AVGUST

Earth&Sky Stage

Plato Niške tvrđave, od 19.30

-Irena Blagojević  Band (SER)
-Vox Arsana and Big Band DOM  (SLO)
-Empirical  (GB)
-September  (SLO)
-Viva Vox  (SER)
-Mop Mop  (GER/ITA)
-Estudiantina  Ensemble (NL/CUB)

Open Stage

Kod Galerije „Paviljon u Tvrđavi“, od 19:30

-Jeuns (NS)
-Peting blues band (NS)
-Putnik u tramvaju (PA)
-The Highlanders (UE)
-Chami Cool & La Fama Jam (ESP/SER)

Welcome stage

Česma kod Tvrđavskog mosta, od 18 sati

-Učesnici Projekta „Jazz Multikulturalni izraz“ - Muzička škola Vranje
-Midnight Jam House Band
 

Youth Stage

Preko puta „Salona 77“, od 19:30

-pobednici konkursa  NIS-a „Imaš li žicu za Nišville“
-Jayus Jazz trio (NI) 
-Oganj Band (VR) 

 

Nišville u Beogradu

Sala “Kolčarevog narodnog univerziteta”, 20 sati

-Brussels Jazz Orchestra (BEL)
-Eyot (SER)

"Empirical"

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: