Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:28, 6. 3. 2024.

| Kultura

Savet za kulturno stvaralaštvo ponovo može da predlaže murale u Nišu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Savet za kulturu Niš
Prvo dobili rešenje da ne predlažu, a sada da opet mogu da predlože nove murale; foto: JV / Tamara Radovanović

Mesec dana nakon što je objavljeno rešenje gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski da Savet za kulturno stvaralaštvo više neće davati mišljenje na zahteve za oslikavanje murala na zgradama i javnim objektima u gradu, novim rešenjem ponovo će moći da predlaže murale.

Prvobitna inicijativa Saveta za kulturno stvaralaštvo Niša, kojim predsedava dirigentkinja Crkveno-pevačke družine “Branko” Sara Cincarević, bila je da se popišu svi prazni zidovi na kojima bi mogli da budu oslikani murali, kako bi sve bilo spremno za oslikavanje kada se pojavi inicijativa koja je Savetu prihvatljiva.

Poslednjim rešenjem o zadacima Saveta, oslikavanje murala nije bilo spomenuto, međutim, mesec dana otkako je to odlučeno, murali su ponovo njihova obaveza.

Osim ponovnog predlaganja novih murala, ostali zadaci, kako piše u Službenom listu, ostaće nepromenjeni.

Tako da će i dalje učestvovati u izradi predloga plana razvoja kulture u gradu, sagledavanje potreba u toj oblasti, predlaganje projekata koje će Grad finansirati mimo konkursa, razmatranje inicijativa za podizanje spomenika, donošenje poslovnika o radu i obavljanje drugih poslova u skladu sa Odlukom o manifestacijama i programima od značaja za grad.

Osim Sare Cincarević, članovi će i dalje biti urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra Dejan Dabić, profesor Filozofskog fakulteta u penziji Zoran Aracki, dekanica Fakulteta umetnosti Milena Injac, direktorka produkcije Narodnog pozorišta Miljana Nenadov, arheolog i istoričar Miša Rakocija, Igor Rakić iz Istorijskog arhiva, glumac Stefan Mladenović, kao i Lidija Stefanović Nikolić, glavna gradska urbanistkinja. Rad članova je volonterski.

Podsetimo, popisivanje praznih zidova koji bi mogli da dobiju murale bio je jedan od predloga koji je Sara Cincarević navela u emisiji "15 minuta" Južnih vesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    16:05 // 8. 3. 2024.

    Прави мурали су врхунска уметничка дела,која оплемењују сваку урбану средину...на,за то,одређеним местима!"Жврљање"и"шкрабање",строго кажњавати!

  • Гага

    15:04 // 8. 3. 2024.

    Прави мурал је уметничко дело и украс града...на,за то,одређеним местима!Којекакве"жврљотине",по зидовима,фасадама,чак и споменицима,строго кажњавати!

  • Smuk II

    18:44 // 7. 3. 2024.

    Za te boje i farbe što će potrošite bez veze ili s' vezu , bolje je da kupite provijant za "narodne kuhinje"! Tol'ko li ne vidite da će narod da izumre ili vidite da ide proleće pa će se narod napase i preživi ! Gori /lošiji/ ste i od mene jer rekoh da mi empatija izumire

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: