Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 23. 1. 2023.

| Kultura

Savet za kulturu bez konkretnih predloga, ali sa porukom da će Nišlije živeti “u kulturnijoj sredini”

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Savet za kulturu Niš
Kažu da dosta toga treba menjati; foto: JV / Tamara Radovanović

Promocija amaterskih ansambala, obnova instrumenata u Simfonijskom orkestru i podrška radnicima u oblasti kulture - neki su od ciljeva koje izdvaja nedavno formirani Savet za kulturno stvaralaštvo Niša. Predsednica Sara Cincarević kaže da dosta toga u gradu u oblasti kulture treba menjati, ali ne precizira šta, već poručuje da će Savet učiniti sve da Nišlije osete da žive u “kulturnijoj sredini” nego ranije.

Nakon što je Skupština Niša usvojila njihov predlog da Teatar na raskršću bude gradska manifestacija, ponovo se sastao Savet za kulturno stvaralaštvo.

Sara Cincarević Predsednica je Sara Cincarević; foto: JV / Tamara RadovanovićNovih konkretnih predloga nema, ali predsednica Sara Cincarević, koja je dirigent Crkveno-pevačke družine “Branko”, ističe da će biti promena i da je jedna od njih to što će se članovi Saveta obraćati javno.

Menjanje nam je potrebno jer ono podrazumeva rast i razvoj, to nije uvek revolucija i ne treba da bude revolucija, već evolucija. Birani smo po tome da polako, menjajući sredinu, ukažemo prvenstveno mladim ljudima na to šta znači baviti se kulturom. Niš je grad u kome postoji živa kultura, grad u kome se još uvek dešavaju neka mnoga čuda, verujte mi, čak i jedinstvena na svetu, o čemu ćemo pričati drugom prilikom - poručuje Cincarević.

Međutim, konkretne promene za koje će se zalagati ne navodi i dodaje da neće govoriti dok su ideje “u radnoj verziji”, već tek kada budu postignuti rezultati.

Ono što budemo postigli kao rezultat, o tome ćete dobiti punu informaciju. U radnoj verziji, dok radimo na tom polju, nećemo davati informacije u smislu da ne bi došlo do ometanja procesa rada - objašnjava ona.

Kao dugoročne ciljeve nabraja podršku kulturnim radnicima, promociju amaterskih ansambala preko škola, kao i pomoć Simfonijskom orkestru, pre svega, u vidu obnove instrumenata.

Pitaćemo šta sve treba Simfonijskom orkestru, videćemo šta kažu ljudi koji tamo godinama rade, koje probleme su detektovali i gde možemo da idemo dalje - navodi Cincarević.

Podseća da članovi Saveta rade volonterski i napominje da će učiniti sve što mogu da svako ko živi u Nišu oseti da živi “u kulturnijoj sredini” nego ranijih godina.

Inače, Savet za kulturno stvaralaštvo trebalo bi da direktno savetuje gradonačelnicu u toj oblasti.

Cincarević nije navela konkretne savete koje će joj oni dati, ali je podsetila da je otvoreno nalazište Medijana, kao i da je na početku mandata Dragane Sotirovski očišćeno Staro groblje i da će oni podržati ideju da ono bude memorijalni kompleks, što su već nadležni najavljivali, a nisu još realizovali.

Mi ćemo stalno vraćati dok se posao ne završi. To je naš prvi zadatak, ako smo krenuli, da završimo - zaključuje predsednica Saveta.

Članovi su i urednik filmskog programa NKC-a Dejan Dabić, gradska urbanistkinja Tanja Obradović, profesor Filozofskog fakulteta u penziji Zoran Aracki, dekan Fakulteta umetnosti Milena Injac, direktorka produkcije Narodnog pozorišta Miljana Nenadov i arheolog i istoričar umetnosti Miša Rakocija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos Jovanovic

    00:21 // 26. 1. 2023.

    Gospodja predsednica Saveta inace licna prijateljica nase gradonacelnice je slag na torti pogresnih.poteza i odluka .Sada je nakon sporta, preduzetnika i ostalog unistenog dosla na red i kultura.Staviti za predsednicu osobu koja inace dobija gradske pare za Muzicki edikt je sramota.
    Sta jos preostaje ?
    Da kupujemo u njenom butiku stofova u Kalci.
    Crkva( popadika) treba da se odvoji od drzave

  • jovan Z.

    11:02 // 24. 1. 2023.

    Detektovali. Eto reči koja kazuje kako srpski strada. U NIŠ kultura ne postoji. Ako je za ove kultura književnost. Prethodnici su uništili Gradinu, Prosvetu. Ostao je NKC koji tavori. Nema knj. časopisa, knj. život je mrtav. Ništa Vi nećete završiti već ćete i to malo para potrošiti. Šta Vas preporučuje da budete to što mislite da jeste? Znam da ovo neće ništa promeniti. Sve je srozano i u bla

    • Var tehnolog

      18:54 // 25. 1. 2023.

      Kultura u ovom, nekadasnjem gradu, priznatom i postovanom u nekadasnjoj SFRJ, ne stanuje ovde !
      Pogledajte ko nam kroji kapu ! Upoznajte se ko vodi ustanove kulture ! Umetnost i ne postoji !Samo oni,koji imaju licne interese i partijsku pripadnost ili simpatije , gurnuti su u ovu komisiju! Jadno ! Jos kad ne bude vise i Nisvila,
      zavesa ce skroz pasti !

  • Sto rece deda Zika

    09:17 // 24. 1. 2023.

    "Kolektor?... A, pa to je jedno veoma kulturno... Zanimanje..."

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: