Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:54, 15. 7. 2018.

| Kultura

"Niš ima kvalitetne horove, ali nije fatalno što se nisu takmičili na Horskim svečanostima"

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti

Ocenivši program 27. Internacionalnih horskih svečanosti kao kvalitetan i raznolik, direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić je kazao da nije fatalno što u takmičarskom delu nije bilo niških horova. Dodao je da je umetnička direktorka, inače dirigentkinja iz Novog Sada Tamara Adamov Petijević, bila kompetentna za taj posao.

Iako kaže da se u ovom slučaju odabira umetničkog direktora ponavlja "stara priča" koja se u Nišu čuje kada se dovode kadrovi "sa strane", Savić ističe da se za dirigentkinju Tamaru Adamov Petijević odlučio Savet festivala, koga pak delegira Skupština Grada.

Videli smo kakve su reakcije kada je u pitanju novi direktor Narodnog pozorišta u Nišu, takve su verovatno bile reakcije i u ovom slučaju, pošto je umetnički direktor došao iz Novog Sada. Umetnički direktor je zadužen za kvalitet programa, odluka Saveta je bila legitimna i u skladu sa pravilnikom festivala. Najbolje bi bilo da je umetnički direktor iz Niša, ali ne postoji taj uslov - rekao je Savić.

Program Horskih svečanosti je, po Savićevom sudu, bio kvalitetan, raznovrsan i zanimljiv, ali dodaje da verovatno postoje ljudi koji imaju primedbe na to što je novosadska dirigentkinja bila umetnička direktorka. Međutim, na pitanje da li su niški horisti zbog toga bojkotovali Horske svečanosti, Savić kaže da nema takve informacije kao direktor NKC-a, kao i da je predstavnike niških horova video u publici.

Nemamo u tom smislu nikakvu informaciju. Nije se obratilo nikakvo udruženje niti pojedinačni horovi, ni NKC-u ni meni. Pretpostavljam da je negde neko u neformalnom razgovoru rekao da ne bi hteo da nastupi, da se ne slaže sa umetničkim konceptom, da možda nekome smeta, ali to sada ne mogu da tvrdim jer to niko od legitimnih predstavnika tih horova nije direktno obratio - dodao je Savić.

Savić dodaje da Niš ima osvedočeno dobre horove, ali da se i ranijih godina dešavalo da oni ne učestvuju na Horskim, kao i da je bilo slučajeva da su bili pobednici ove niške tradicionalne manifestacije.

O tome da li moguće zaustaviti "puls grada" u toku festivala, kako se ne bi dešavali incidenti kao na ovogodišnjem festivalu, kada je izvođenje Karmine Burane ometala muzika iz kafića, Savić je govorio u intervjuu "15 minuta". Osim toga, pričao je i o Filmskim susretima i trenutnom stanju u kome se Niški kulturni centar nalazi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    09:54 // 16. 7. 2018.

    Previše je ranije bilo destruktivnih snaga koje su razarale sva društva pa i naše, ali zar neko ko ima visoku funkciju ne mora da ima optimizam, energiju? Najviša funkcija, najviše optimizma i organizovanosti, a ovo, ovo je sve suprotno, sve ono što nam ne treba u jednom čoveku kome je najbitnije da on ispadne pametan, a ostali nebitni. Zaista nepotrebna jedna pojava i teret gradu

  • Tivat

    21:08 // 15. 7. 2018.

    Savicu,kao direktor,ni sam ne verujes u pricicu koju nam prezentujes!
    Kao poslenik kulture,garantovano imas drugacije misljenje.

  • Pera Mika Zika

    18:17 // 15. 7. 2018.

    Niski horovi nisu ucestvovovali zbog "sive eminencije" i "njenog dekanstva" Suzane Kostic, koja je umislila da samo ona moze da bude umetnicki direktor IHS-a. Zalosno!

    • leteći ćilim

      14:41 // 16. 7. 2018.

      Samo ti sedi i ništa ne radi. Još malo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prvo ih oterao a sad im daje subvencije.

Vojin Ivanović Čitalac

Tekst: Prihode "Konstantinu Velikom" donosiće kargo saobraćaj, Vučić najavio i logistički centar u Nišu

Pronađite nas na: