Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:47, 22. 3. 2016.

| Kultura

Sećanja na Hipi dolinu i "Daltone" ovekovečena u Nišu

Autor:B. JovanovićIzvor:Južne vesti
hipi dolina
Memorabilija na urbanu istoriju Niša; foto: B. J.

Ulice Sokolska i Generala Tranijea i zvanično su obeležene kao mesta koja su pisala nišku urbanu istoriju. Postavljene su memorijane table sa podsećanjem da su Daltoni 1970. godine oborili rekord u neprekidnom muziciranju i da je Hipi dolina bila stecište mladih i progresivnih ljudi.

Vođeni idejom da od zaborava treba sačuvati sentimentalna mesta mladosti generacija koja su odrastale šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, grupa Nišlija je odlučila da obeleži mesta, događaje i ličnosti iz kulturne, sportske i društvene istorije Niša. sokolska Nekada obarali rekord, sada otkrili memorijalnu ploču; foto: B. J.


Daltoni popularniji od Bitlsa, svirali neprekidno 28 sati

Da bi oborili rekord u neprekidnom sviranju koji je tih godina držala grupa Čičak iz Sarajeva, grupa mladih i talentovanih muzičara okupljenih u grupi Daltoni 7. i 8. marta 1970. u sali Sokolane svirala je 28 sati i 12 minuta. Sa ove distance od preko 40 godina, kažu da je to bilo veoma hrabro, ali da ih je vodila ljubav prema muzici.

Mnogi se sećaju toga. Bio je to predivan događaj za celu generaciju. Kompletno dešavanje u gradu je bilo na igrankama koje smo mi organizovali i pala je ideja da oborimo rekord - kaže Dragan Nune Nikolić, tada gitarista Daltona.

Ovo neformalno obaranje rekorda nije bilo nimalo lako izvesti. Bilo je tu mnogo nezgodnih situacija, objašnjava Žarko Stanković koji je tada svirao solo-gitaru.

Hranili su nas na slamčicu, zamislite to. Kenediju je za bubnjevima bilo najgore, on je od umora i nespavanja upao u čučavac. Bajagić (gitara) jedini od svih nas nije seo 28 sati. Nije nam bilo lako, ali uspeli smo - kaže Stanković.

sokolska3 Misija Nišlija je da se ne zaborave njihova mesta mladosti; foto: B. J.Daltoni su u to vreme bili popularniji i od Bitlsa, svirali su širom tadašnje SFRJ, a jedina su grupa iz Srbije koja je prva snimila singl za zagrebački Jugoton. Njihov tadašnji menadžer Lazar Stanković (Laza Barun prim. aut.) kaže da je današnjim generacija verovatno nepojmljivo to što se po ploče odlazilo za London.

Ploča se objavi, recimo, danas u Londonu, a već posle dva dana ja je donesem u Niš. Sve najveće hitove tog vremena mi smo praktično istog trenutka imali na repertoaru - kaže Stanković.

Stanković je bio menadžer grupe više od deset godina i za to vreme, kako kaže, nisu imali velike honorare.

Sve pare koje smo zaradili ulagali smo u kupovinu instrumenata. Niko od nas se nije obogatio, 90 odsto je bila ljubav, a samo 10 odsto zarada - zaključuje Lazar Stanković.

sokolska2 U planu postavljanje još ploča u znak sećanja; foto: B. J.


Hipi dolina kao svet u malom

hipi-dolina2 Ulica Generala Tranijea nekada ulica dece cveća; foto: B. J.Nekadašnji hipici Niša okupili su se u Ulici generala Tranijea i sa nostalgijom se prisetili svoje mladosti i jednog potpuno drugačijeg vremena. Hipi dolina je početkom sedamdesetih godina bila svet u malom i sve je kretalo iz te ulice. 

Razmenjivale su se ploče, romani, stripovi. Nikada nismo bili bliži svetu nego tada. Nije bilo razlike u oblačenju mladih na Trafalgar skveru u Londonu  ovde kod nas. Jedino smo se mi oblačili modernije jer smo svakog vikenda išli po garderobu u Italiju- seća se Branislav Miljković, jedan od di-džejeva u najpopularnijoj diskoteci tog vremena “13”.

Grupa Nišlija će kroz projekat “Muzej sentimentalnosti” nastaviti sa postavljanjem memorijalnih tabli širom grada, a sledeća lokacija je jedan od stubova hotela Ambasador. Tabla će biti sećanje na 1973. godinu kada su u Nišu boravili Elizabet Tejlor i Ričard Barton na Filmskim susretima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola Markovic - Kolja

    02:46 // 15. 1. 2018.

    Veliki pozdrav Nunetu od njegovog druga iz Prokuplja, Kolje. Ako se mozes setiti voleo bih a se cujemo posle 48 godina. Ja zivim u Americi i voleo bih da te nakon dugoog vremena cujem. Moja E-mail adresa je : [email protected] ili [email protected]
    Pozdrav, Kolja

  • Panta

    10:36 // 24. 3. 2016.

    Mogla bi jedna tabla da obelezi mesto gde je nekada bilo kosarkasko igraliste kod Filozofskog fakulteta.

  • Nenad

    20:07 // 23. 3. 2016.

    Hajde da i u dvadesetim godinama ovog veka bude u nama nesto od coveka.Vratimo dostojanstvo sebi i ivom gradu.Napravimo svakog vikeda stejdz na ulazu u Hipi Dolinu gde mogu mladi a i stariji bendovi da sviraju a umetnici da izlazu svoja dela.Pozdrav i sve najbolje za sve normalne ljude ovog grada.

    • Dragan Arandjelović Arči

      13:23 // 2. 5. 2016.

      Poštovani @Nenad, bilo bi sjajno okuplkati se u Hipi dolini, ali to iziskuje veliku organizaciju i znatna materijalna sredstva. Ko to da organizuje? Ipak, očekujte da će okupljanje biti 21.maja u okviru Noći muzeja, i da će Muzej sentimentalnosti u saradnji sa NKC-om organizovati svirku. Otom - potom. Pratite nas na stranici MUZEJ SENTIMENTALNOSTI i imaćete informacije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: