Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 11. 9. 2017.

| Kultura

Sedam filmskih premijera na jubilarnom LIFFE-u

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
Detalj iz filma "Na mlečnom putu"; Foto: FIlmski centar Srbije

Leskovac je 10. put domaćin internacionalnog festivala filmske režije, koji se ove godine održava od 19. do 23. septembra i na kome će, prema najavama organizatora, biti prikazano sedam premijera.

Festival će otvoriti Emir Kusturica filmom “Na mlečnom putu”, koji će se prikazivati van konkurencije. Na otvaranju će Kusturici biti dodeljena nagrada “Živojin Žika Pavlović” za afirmaciju filmske umetnosti, a nakon otvaranja, najavljuju organizatori, Kusturica će sa svojim bendom "No Smoking Orchestra" održati koncert na Širokoj čaršiji.

Gledaoci će u Kulturnom centru i u Narodnom pozorištu, kako je preneo portal SEEcult, moći da uživaju u 16 filmova iz regiona, dok će među njima biti mnogo premijera:

Zlatna petorka Zlatna petorka; Detalj iz filma- makedonski filmovi “Zlatna petorka” Gorana Trenčevskog i “Amok” Vardana Torzije, slovenački “Pođi z mano” Igora Šterka, zatim dva filma iz BiH – “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića i “Žaba” Emira Jukića i dva hrvatska filma za decu – “Uzbuna na zelenom vrhu” rediteljke Čejen Černić i “Anka” Dejana Aćimovića, biće premijerno prikazani na festivalu u Leskovcu.

Direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić izjavila je na konferenciji za novinare u Beogradu da joj je zadovoljstvo što će festival otvoriti naš ostvareni reditelj i što će Leskovčani i svi posetioci festivala moći da uživaju u Kusturičinoj muzici, kao i u filmskim ostvarenjima reditelja iz zemlje i regiona.

Festival je za deset godina postao jedan od brendova Leskovca i manifestacija koja prevazilazi lokalne okvire kao jedini festival u Srbiji koji okuplja reditelje iz svih bivših jugoslovenskih republika - kaže Conić.

Osim sedam premijera, u takmičarskom delu programa su i “Igla ispod praga” crnogorskog reditelja Ivana Marinovića, slovenačko ostvarenje “Noćno življenje” Damjana Kozolea, “Oslobođenje Skoplja” Danila i Radeta Šerbedžije, “Ne gledaj mi u pjat” Hane Jušić i “ZG 80” Igora Šeregija, kao i filmovi srpskih reditelja “Slepi putnik na brodu ludaka” Gorana Markovića”, “Nigde” Predraga Velinovića” i “Rekvijem za gospođu J” Bojana Vuletića.

490x370-Kulturni-centar-Leskovac.jpg LIFFE po 10. put; foto: Arhivska fotografija, D.KocićOvi filmovi takmičiće se za glavnu nagradu - Gran pri "Živojin Žika Pavlović", koja podrazumeva i novčani deo od 450.000 dinara. Pored ove dodeljuju se i druga i treća nagrada za režiju, kao i dve glumačke nagrade – "zlatni lešnik" za najbolju mušku i najbolju žensku ulogu. Članove žirija koji će odlučivati o tome kome će pripasti ove nagrade čine hrvatski reditelj Zrinko Ogresta slovenački autor Karpo Aćimović Godina i srpski glumac Zoran Cvijanović.

Pored filmova, posetioci će moći, u okviru pratećeg programa, da vide izložbu fotografija iz legendarnih televizijskih serija “Grlom u jagode” i “Sivi dom”, da prisustvuju promociji knjiga i tribinama - najavljuju organizatori.

Leskovački internacionalni festival filmske režije pokrenut je 2008. godine i promoviše filmske stvaraoce sa prostora bivše Jugoslavije. Do sada je, prema rečima organizatora, prikazano više od 200 filmskih ostvarenja iz zemlje i regiona, koje je videlo blizu 40.000 posetilaca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: