Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 10. 9. 2015.

| Kultura

Sindikat traži smenu direktorke Zavoda za zaštitu spomenika

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
elena
Elena Vasić Petrović na funkciji direktora od 2013. godine; foto: ntv.rs

Zbog, kako kažu, rušenja ugleda ustanove, lošeg rukovođenja i pritisaka na zaposlene sindikat Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš od Ministarstva kulture traži razrešenje direktorke ove ustanove Elene Vasić Petrović.

Osim sindikata, incijativu za njenu smenu Upravnom odboru, a potom i Ministarstvu, podnela je i većina stručnih saradnika Zavoda koji se, kako stoji u pismu do koga su došle "Južne vesti", “ograđuju od svih aktivnosti v.d. direktora koje urušavaju ugled, status i položaj Zavoda”.

Oni u tom pismu navode da određene aktivnosti direktorke Vasić Petrović smatraju “neprofesionalnim, nestručnim, samovoljnim i gotovo incidentnim”.

Njene aktivnosti su kulminirale pokušajem sabotiranja održavanja “Nišvila”, što je u suprotnosti sa krajnjim ciljem zaštite - održivog razvoja kulturnog nasleđa, čime je Zavodu u medijima dodeljena izrazito negativna etiketa - navodi se u pismu koje je potpisalo 10 od 14 stručnih saradnika.

I dok se u inicijativi stručnih saradnika ukazuje na rad direktorke koji je, kako ističu, "rezultirao lošim ugledom ustanove", Sindikalna organizacija u svom zahtevu za razrešenje ukazuje na mane u njenom rukovođenju.

Smatramo da je lošim rukovođenjem ustanove v. d. direktor Zavod ugrozila materijalno i programski, da je urušila društveni i profesionalni ugled ustanove, kao i da konstantno ugrožava prava zaposlenih različitim oblicima pritisaka čime je Zavod doveden u loše stanje koje ne priliči nijednoj organizaciji, a ponajmanje ustanovi kulture od nacionalnog značaja  - saopštavaju iz Sindikata.

Pored toga, u Sindikatu kažu da su višegodišnji projekti uglavnom obustavljeni, dok novih programa nema.

Iako je direktorka Elena Vasić Petrović najavila da će se oglasiti saopštenjem i prokomentarisati zahtev sindikata, ona je samo kratko navela da “organi rukovođenja i upravljanja Zavoda funkcionišu normalno” i poslala zaključke Upravnog odbora sa jučerašnje sednice.

Upravni odbor je razmatrao primedbe stručnih saradnika i sindikata i konstatovao da su narušeni međuljudski odnosi, te apelovao na zaposlene i direktorku Zavoda da “pokušaju da prevaziđu novonastale probleme radi što boljeg funkcionisanje Zavoda u oblasti zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara - navodi se u zaključku Upravnog odbora.

Upravni odbor tvrdi da “nije bio primer bilo kakve manipulacije od strane v.d. direktora”, kao i da su “svi programski i finansijski dokumenti usvojeni na osnovu validno dostavljene dokumentacije”.

Podsetimo, pre dva meseca je zatrpana bazilika kod Bele Palanke, a kako su tada istakli u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika niški Zavod, uprkos obavezi, nije pokrenuo postupak zakonske zaštite bazilike, pa nije bilo drugih mogućnosti do da se dozvoli da auto-put pređe preko nje.

Potom odlukom direktorke Zavoda iz Niša "Nišvilu" nisu odobrene sve lokacije u Tvrđavi, čime je dovedeno u pitanje održavanje ovog festivala. Nakon dve žalbe, Republički zavod je poništio ovu odluku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gordana

    13:57 // 23. 9. 2015.

    radimo zajedno u zavodu. Zena je na svakom mestu bolji direktor nikad nije bio ljudi koji zele da je smene su veliki neradnici

  • juhu jul je cool

    08:06 // 22. 9. 2015.

    red, rad , disciplina, južni region je zahvalan! teče med i mleko, sreći nema kraja.

  • Narodni

    16:44 // 16. 9. 2015.

    prica se da je zasluzna za mnoge stvari sto se tice juznog regiona . Ako par lenjcuga iz te firme to pobiju gde ce nam kraj

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: