Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:13, 14. 8. 2020.

| Kultura

Skoro 3.000 izlagača na ovogodišnjoj "Balkanskoj smotri mladih strip autora" u Leskovcu

Autor:B. StamenkovićIzvor:Južne vesti
balkanska smotra mladih strip autora 2019
Uz izložbe i snimljena predavanja, foto: Bojana Antić

Iako je epidemija virusa korona odložila većinu kulturnih i zabavnih manifestacija, Balkanska smotra mladih strip autora u Leskovcu biće održana od 14. do 16. avgusta. Ove godine neće biti predavanja i radionica, već će Smotru obeležiti izložbe. Prema rečima Marka Stojanovića, svoja dela prikazaće rekordnih 2.839 izlagača iz 73 zemlje sveta.

Mjanmar, Moldavija, Burkina Faso, Brazil, Australija, Angola, Vijetnam, Venecuela, Južna Koreja, Jordan, Italija, Indija, samo su neke od zemalja koje će se predstaviti na 22. Balkanskoj smotri mladih strip autora. Prema Stojanovićevim rečima, ovo je do sada nezabeležen broj država iz kojih su stigli radovi na bilo kojoj strip manifestaciji u čitavoj Evropi.

Izložbe će biti postavljene u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke "Radoje Domanović", a poštovaće se sve propisane mere bezbednosti.

Ono što ovaj festival čini različitim jeste to što se organizuje u izuzetno nepovoljnim uslovima pandemije virusa korona, pa je tako prema našim saznanjima jedna od retkih, ako ne i jedina, strip-manifestacija u regionu od početka godine koja nije otkazana ili sasvim preseljena u digitalni format održavanja - kaže Stojanović.

Manifestaciju ove godine čine 3 izložbe - centralna takmičarska izložba Balkanske smotre koja je, zbog velikog broja učesnika, postavljena u obe galerije Leskovačkog kulturnog centra, kao i 2 izložbe postavljene u Biblioteci i Muzeju.

Gost Balkanske smotre za 2020. godinu je strip Republike Češke, koji obeležava izuzetno značajan jubilej od 100 godina postojanja izložbom "Vek češkog stripa" u Narodnom Muzeju u Leskovcu. Izložba, koja je pripremljena u saradnji s Češkim kulturnim centrom iz Praga, će za javnost biti otvorena u subotu 15. avgusta u 20 sati, čime se ujedno strip ove evropske države po prvi put predstavlja u regionu. Istog dana, sat vremena ranije, biće otvorena izložba nagrada dobitnika nagrade za doprinos srpskom stripu Dušana Reljića pod nazivom "Dušan Reljić: Strip legenda" u Narodnoj biblioteci "Radoje Domanović“ - kaže Stojanović.

Mere bezbednosti, poput zabrane okupljanja, dodaje Stojanović, učinile su programski deo festivala neizvodljivim, kao i oficijalnu ceremoniju otvaranja, pa će tako oba ova uobičajna dela festivala biti izostavljena iz programa manifestacije.

Kako bi se izbegla okupljanja, prostori u kojima su otvorene izložbe će u navedeno vreme otvoriti vrata svojih galerija za posetioce koji će moći uz maske i u malim grupama da ulaze i razgledaju radove poštujući mere održavanja obavezne distance.

Što se samog programskog dela tiče, poštovaoci stripa u Leskovcu neće, uprkos iznuđenom nedolasku gostiju, biti uskraćeni ni u tom pogledu - sa video bima u Leskovačkom kulturnom centru sve vreme manifestacije biće emitovan unapred pripremljen, bogat program sastavljen od obraćanja, predavanja, prezentacija i demonstracija rada - dodaje Stojanović.

Snimci predavanja i obraćanja, ali i izložbi biće dostupni i na sajtu.

Balkansku smotru mladih strip autora od 1998. godine organizuje Leskovačka škola stripa "Nikola Mitrović Kokan".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: