Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:16, 31. 5. 2017.

| Kultura

Skroman repertoar niškog teatra pred kraj sezone

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Predstava "Mrtve duše"
Građani mogu da obiđu pozorište i saznaju više o njemu, ali i da gledaju "Mrtve duše"; foto: Narodno pozorište Niš

Predstava “Mrtve duše”, koja je nedavno premijerno izvedena povodom 130 godina Narodnog pozorišta u Nišu, ali i još 4 već poznate predstave, glumci niškog teatra odigraće u junu. Na repertoaru će biti i gostujuća monodrama, a u četvrtak 1. juna organizovaće “Otvorena vrata” i sprovesti zainteresovane kroz pozorište.

Građani koji žele da se upoznaju sa istorijom, prostorom i radom Narodnog pozorišta, mogu da dođu sutra u 12 ili 13 sati i sa vodičem bolje upoznaju niški teatar.

Moći će da zavire iza scene i vide kako izgleda krojačnica, vlasuljarnica, garderoba i ostale prostorije u kojima se “stvaraju” predstave, a koje inače publika ne može da vidi.

Glumci će istog dana od 20 sati odigrati poznatu predstavu “Veliki manevri u tijesnim ulicama”, komediju čija se radnja zbiva u Šibeniku 1920. godine. Rađena je po tekstu Ive Brešana, koji je kao polazište koristio ideju Šekspirovih komada “Ukroćena goropad” i “Život je san”.

Zaplet počinje kada student Lujo odluči da napravi psihološki eksperiment i proveri da li je moguće ubediti čoveka da je ono što nije, odnosno da je njegov život samo san. U realizaciju plana uključuje se i krčmar Tafra, koji bi da se osveti trgovcu Prebandi što svoju mlađu kćer Cvitu nije hteo da uda za Tafrinog sina Dunka - navodi se u sinopsisu.

Organizatori najavljuju i gostovanje monodrame “Igračka plačka”, koja bi trebalo da bude izvedena 6. juna, kao autorski projekat glumca Marka Pavlovića. Više informacija o tome, kazali su u Pozorištu, biće dostupne uskoro.

Na repertoaru će 9. juna biti predstava “Eufemizam”, duhovita priča o ženama, glumicama iz Niša, koje su uhvaćene u raskoraku između zahteva modernog vremena i zahteva u sredini u kojoj žive.

Predstava nastala iz radionica na nepretenciozan način podstiče publiku na razmišljanje o važnim životnim temama i nosi optimističku poruku da je sreća u nama samima, bez obzira da li ispunjavamo standarde okoline - piše u sinopsisu.

Predstavu “Herostrat” glumci će odigrati 12. juna. To je priča o večitoj borbi dobra i zla, koja je primerena za sva vremena i sve prostore. Ovo je i priča o manipulaciji novcem, moći, vlasti, koja kroz vekove “razara celo čovečanstvo”.

“Mrtve duše”, groteskna priča o Čičikovu, državnom činovniku koji je otkrio nov način da se obogati, tako što trguje mrtvim dušama, nedavno je premijerno izvedena na daskama niškog Pozorišta. Nju će publika ponovo moći da pogleda 14. juna.

Predstava odiše teškim, gorkim humorom i na neverovatan način korespondira sa vremenom današnjim: ne samo kao kritika glomazne birokratske države u kojoj ljudi postoje samo kao brojke nego i kao kritika raspomamljene materijalističke kulture, u kojoj je jedino merilo vrednosti novac, a čovek u stalnoj jurnjavi za statusom gubi sopstveni identitet i sam se pretvarajući u robu.

Dramatizaciju i režiju za predstavu radila je Ana Đorđević, povodom obeležavanja 130 godina Narodnog pozorišta.

Nišlije će ovom predstavom gostovati 28. juna u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Срба

    04:07 // 1. 6. 2017.

    Да се не заморе, јадни, пред тромесечни велики распуст, као дечица у основној школи- а све то о трошку пореских обвезника града и државе. Баш нам је богат градски културни живот. Просто човек не зна шта пре да погледа и посети...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: