Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 4. 8. 2017.

| Kultura

Skup italijanskih i srpskih umetnika u Sićevu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Boraviće u zgradi Likovne kolonije u Sićevu
Boraviće u zgradi Likovne kolonije u Sićevu; foto: GSLU

Umetnički dijalog u kome će učestvovati umetnici iz Italije i Srbije, održaće se od 5. do 13. avgusta u zgradi Likovne kolonije u Sićevu kod Niša. Oni će govoriti o uticaju tradicije na današnju umetničku praksu, a osim razgovora, umetnici će moći da se upoznaju sa kulturno-istorijskim nasleđem Niša i okoline.

U srpsko-italijanskom umetničkom dijalogu učestvovaće, kažu organizatori, petoro umetnika iz Italije i četvoro iz Srbije. Umetnici koji žive i rade u Milanskoj regiji i dolaze u Niš su likovni umetnik i profesor Akademije lepih umetnosti i medija u Milanu Roberto Đanineti, kao i Paolo Seđici, Silvio Pocati, Alesia Meljo i Klaudia Kanavezi.

Od naših umetnika učesnici manifestacije biće: Lidija Uzelac i Slobodan Radojković (Niš), Kristina Pirković (Beograd), Jelena Šalinić Terzić (Kraljevo) - navode organizatori.

Tema ove manifestacije je “Uticaj tradicije na umetničke prakse danas”, a opredelili su se baš za ovu temu, kažu, jer su imali u vidu različito kulturološko nasleđe dve zemlje i potrebu za međusobnim umetničkim dijalogom, kroz savremenu praksu.

Tokom boravka u Nišu, oni će obilaziti Sićevačku klisuru i manastire, arheološko nalazište Medijana, izložbene postavke Narodnog muzeja u Nišu, Tvrđavu i drugo kulturno-istorijsko nasleđe ovog kraja.

Na osnovu prethodnog dogovora, svi učesnici će pre dolaska u Sićevo načiniti po jedan rad identičnih dimenzija od kojih će biti formirana mapa. Pored ovoga, po tradiciji svako od učesnika za fond GSLU ostavlja po jedno delo načinjeno tokom učešća u manifestaciji - kažu organizatori.

Organizator ovog umetničkog dijaloga je niška Galerija savremene likovne umetnosti koja, kako kažu, ima dugu tradiciju i veliko iskustvo u organizovanju ovakvih susreta.

Projekat je podržalo Ministarstve kulture.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: