Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 30. 8. 2023.

| Kultura

Slavko Štimac glumac četvrte večeri Filmskih susreta u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
slavko štimac 2
Najviše glasova publike za Štimca; foto: JV / Tamara Radovanović

Publika je za glumca četvrte večeri 58. Filmskih susreta u Nišu izglasala Slavka Štimca, koji tumači lik Živka u filmu Koma i koji je i prošle godine bio glumac večeri, ali i dobitnik nagrade “Pavle Vuisić”. Prikazano je i ostvarenje Vera, a večeras će na Letnjoj pozornici niške Tvrđave biti projektovani filmovi Momak i devojke i Oluja.

Nešto manje ljudi bilo je na Letnjoj pozornici nego prethodnih večeri zbog kiše, ali su za glumca večeri izabrali čuvenog Slavka Štimca. On je i prošle godine bio glumac, baš četvrte, filmske večeri, za ulogu Milutina u filmu Mrak.

Nosim uvek lepa sećanja iz Niša. Ovde je jedan srdačan svet - poručuje Štimac.

slavko štimac foto: JV / Tamara RadovanovićNa pitanje o tome da li ima želju da odigra nešto što do sada nije imao priliku, odgovara: “Imam samo želju da budem zdrav i radostan u životu”.

Inače, drama Koma sa elementima trilera predstavlja preispitivanje traumatičnih događaja iz devedesetih godina prošlog veka, kaže reditelj Petar Jakonić.

To je pokušaj da se sve to zarobi u umetničkom delu koje bi trebalo da sve nas nadživi i kao takvo svedoči o jednom periodu naše istorije. Da bi to bilo pitko za gledanje, pretvoreno je u filmsku priču na način da bude prijatno za gledanje što širem auditorijumu. Ovaj film na isti način će se gledati 2023, 2033. i 2256. godine, kad nikog od nas ne bude ovde. Svedočiće o epohi u kojoj smo živeli, to je jedna od ambicija - priča reditelj.

Mlađe kolege Milica Janković i Nebojša Pribićević kažu da im je bila čast da dele kadar sa Štimcem, koga su nekada samo gledali na ekranima i divili mu se.

Biljana Đurović, koja takođe glumi u filmu, navodi da se od vremena u kome je radnja smeštena do danas nije mnogo toga promenilo i da je društvo i dalje u stanju kome.

Drugi film koji je niška publika mogla da pogleda je Vera, reditelja i scenariste Nedeljka Kovačića, koji kaže da je ostvarenje snimljeno nakon obimnog istraživanja javno dostupnih arhiva.

Došli smo do jednog dosijea koji je bio nedorečen, kontradiktoran, pun rupa, a opet pun nekih užasno interesantnih detalja koji su bili inspirativni za dramsku obradu i odlučili smo da napravimo našu Veru Pešić i ispričamo priču o njoj, držeći se glavnih ugaonih šrafova priče. Dali smo sebi puno slobode, tako da je to priča inspirisana, a ne zasnovana na stvarnim događajima - objašnjava Kovačić.

slavko štimac 3 foto: JV / Tamara RadovanovićIstiče i da je na kastingu, nakon samo jedne replike znao da će Jovana Stojiljković glumiti Veru, a koscenarista Kristina Đuković osvrće se na položaj žene kao jedan od aspekata filma.

Nije nam bila ideja da Vera bude žrtva, ali ona jeste tragična junakinja. Ona nema neku ličnu ideologiju, ali intuitivno oseća da je položaj žene vrlo ranjiv i pokušava da preigra sve muškarce koji pokušavaju da je odvuku na različite ideološke strane - kaže Đuković.

Slavko Štimac je tako u konkurenciji za najpopularnijeg glumca festivala. Glumci večeri pre njega bili su Aleksandar Stojković, Stefan Jevtović i Tanja Pjevac.

Na repertoaru pete festivalske večeri su filmovi Momak i devojke reditelja Ivice Vidanovića i Oluja u režiji Miloša Radunovića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bund pro orijente

    19:31 // 30. 8. 2023.

    Da li je prodata jedna karta za tzv festival ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: