Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:52, 11. 10. 2018.

| Kultura

"Slikarke" na daskama niškog teatra - prva premijera na Maloj sceni ove sezone

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
predstava slikarke foto pozorište
Prva premijera ove sezone; Foto: FB Narodno pozorište

Čega se sve žena mora odreći zarad umetnosti u ovom vremenu i prošlom veku, tema je predstave Slikarke koja će premijeru imati na Maloj sceni Narodnog pozorišta u Nišu, u subotu od 20 sati. Komad prati život i žrtvu dve poznate slikarke, Džordžije O' Kif i Nadežde Petrović.

Džordžiji O' Kif strada porodični život, kako piše u opisu predstave, dok Nadeždi strada posao i zdravlje, jer se posvećeno bori za svoju zemlju. Ove dve priče su okosnica drame sastavljene od 3 priče, a uvodna govori o borbi jedne devojčice za sopstveni put i sopstvene snove, uprkos željama njene porodice.

Režiser Stevan Bodroža kaže da je u pitanju trostruka priča o borbi i veri u san i čega sve moraju da se odreknu za njega.

Za jednu od njih to je želja da ugodi svojoj majci, za drugu je potreba da ima decu, za treću međunarodna karijera i život u inostranstvu koji se napuštaju ne bi li se ostalo sa svojom zemljom i narodom u vihoru rata. Sva ta odricanja i žrtve govore o neopisivoj snazi i posvećenosti, ali i o tome da za osobu doslednu sebi u biti izbora i nema - navodi Bodroža.

Autorka drame Hristina Mitić objašnjava da se komad bavi problemom žene da se izbori za ono što joj po rođenju pripada - da misli, da stvara, da bude svoja, da bude voljena.

Njih poražava i ljuti “ti si samo žena”, rečenica koja odjekuje u mislima kao najglasnija od svih i koja izaziva bes i tugu. One se bore protiv svih predrasuda, protiv svih “nemaš ti ruke za ovo” i “to je muški posao”. One se bore protiv “a šta će drugi reći” i uživaju u svojim pobedama - objašnjava Mitić.

U predstavi glume Evgenija Stanković, Vesna Josipović, Katarina Arsić, Jasminka Hodžić i Aleksandar Krstić.

Pred premijeru u subotu 13. oktobra na platou ispred pozorišta, aktivistkinje Centra za devojke će, kako kažu organizatori, na specifičan način predstaviti dela, nastala na ovogodišnjoj, feminističkoj likovnoj koloniji u Sićevu i tako učiniti vidljivijim žensko umetničko stvaralaštvo.

Predstava će biti odigrana i 16. oktobra, što iz pozorišta nazivaju drugom premijerom, a zvanične reprize najavljuju za 20. i 26. oktobar i dodaju da su karte rasprodate.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: