Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:05, 5. 9. 2013.

| Kultura

Slike Vladimira Veličkovića pred Nišlijama

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
Untitled.jpg

Večeras od 20 časova Nišlije će u Galeriji “Srbija” moći da prisustvuju otvaranju izložbe slika jednog od najcenjenijih srpskih umetnika današnjice.

Pred ljubiteljima Veličkovićeve umetnosti naći će se uglavnom slike velikih formata iz ciklusa “Gavrani” koji, prema rečima autora, predstavlja personifikaciju svega onoga što se danas dešava u svetu.

- Gavrani nam lete nad glavom sa svim onim simboličnim što predstavljaju. Crni su, varljivi, nasilni, zloslutni i nagoveštavaju neke “crne oblake” - kaže Veličković.

Prostora za optimizam, kaže umetnik, danas nema baš mnogo.

- Ima nekih svetla koja se pojavljuju, ali su za sada u nekoj minimalnoj funkciji, nemam priliku da ih na neki način popalim… Ne vidim nekakav mogući izlaz iz naših situacija, sve se to pogoršava iz dana u dan - kaže autor.

Vladimira Veličković Vladimira Veličković Veličković je, kaže, oduševljen prostorom u kome izlaže u Nišu jer je pogodan za velike formate, ali dodaje da ne slika ni za publiku ni za izložbe, te da je “sve što se događalo u njegovom životu bilo sa namerom da radi ono što mu radi”. Takav odnos ima i prema svom stvaralaštvu.

- Slikam za sebe, onako kako mi se hoće i kako mogu. Slike velikih formata pravim još od 60-ih godinama u uslovima koji tada nisu bili onakvi kakvi bi trebalo da budu, ali to me nije sprečilo da ostvarim svoju slabost prema velikom formatu. Tako će biti i ubuduće - kaže autor.

Vladimir Veličković rođen je 1935. godine u Beogradu. Od 1966. živi i radi u Parizu. Član je Srpske akademije nauka i umetnosti, Francuske akademije lepih umetnosti i Makedonske akademije nauka i umetnosti.

Odlikovan je najvišim francuskim odlikovanjem za kulturu, "Commandeuer de l ordredes Arts et des Lettres" i ordenom Legije časti.

Otvaranju izložbe prsustvovaće, prema najavama i autor, a zainteresovani će moći da je pogledaju do 1. oktobra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: