Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 5. 7. 2023.

| Kultura

Slike umetnika Marka Lađušića na izložbi u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Paviljon u Tvrdjavi
U sredu u 20 sati otvaranje; ilustracija; foto: Galerija savremene likovne umetnosti

Svi zainteresovani moći će da pogledaju slike umetnika Marka Lađušića na izložbi u Paviljonu niške Tvrđave, gde će biti predstavljeni njegovi radovi iz ciklusa “Megastrukture”. Otvaranje je zakazano za četvrtak, 6. jul, od 20 sati.

Kako navodi istoričarka umetnosti Anđela Dukić, Lađušićevi radovi iz ciklusa “Megastrukture” su slojeviti i inspirativni, a umetnik se u njima blisko povezuje sa haosom, pa njegovim savladavanjem dolazi do reda na putu ka istini.

marko lađušić umetnik slika foto: Galerija SLUTemelj njegove inspiracije je u njegovom detinjstvu i u tome što celog života stremi ka prikazivanju željene, viđene i zamišljene stvarnosti, dodaje ona.

Megastrukture zamišlja i gradi kontinuiranim traganjem za svim načinima na koje one mogu da isplivaju na površinu platna - naglašava da su one ogromno neiscrpno polje kojim će se baviti tokom narednih decenija. Kolorit predstavlja središte njegovog kreiranja putem ekpresivnog stvaralačkog postupka - pojašnjava Dukić.

On u svojim radovima upotrebljava vibrantne boje, koje privlače pažnju i podstiču analizu slike. Takođe, Lađušić naglašava kontrast i komplementarnost i bojama pristupa znatiželjno, tako da ne zna unapred krajnji izgled slike, priča Dukić.

Megastrukture su slojevite do nivoa skulpturalnosti - pri čemu je svaki sloj nova mreža simultano autentična i blisko povezana sa prethodnom - na formalnom i fenomenološkom nivou. Namernim suprotstavljanjem boja produbljuje slojeve slike, prividno im dajući fizičke odlike veza finim i delikatnim linijama. Dinamičnim linijama sugeriše energiju i kretanje. Pored istančanog piktoralnog karaktera, linijski sistem u Lađušićevom radu izražava beskonačnost kreativnog mikrokosmosa - kaže Dukić.

Marko Lađušić rođen je 1967. godine u Pelagićevu. Osim toga što je slikar, on je vajar i multimedijalni performans umetnik. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na Odseku za primenjenu skulpturu. Na tom fakultetu je danas redovni profesor.

Imao je 18 samostalnih izložbi i učestvovao na više od 90 grupnih, u regionu i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada, a njegovi radovi deo su postavki u javnim prostorima, privatnim i institucionalnim kolekcijama, kao što su muzeji, galerije, velike kompanije, fakulteti i kolonije.

Bio je deo tima nacionalne selekcije Republike Srbije na 23. Međunarodnoj izložbi “Triennale di Milano” 2022. godine, a u svom rodnom gradu, Pelagićevu, trenutno se formira legat njegovog slikarskog i skulpturalnog opusa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: