Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:11, 18. 3. 2019.

| Kultura

Slovenački "Sumrak bogova" na niškom pozorišnom festivalu

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
sumrak bogova
Radnja predstave počinje u osvit Drugog svetskog rata; foto: Promo

Poslednju takmičarsku predstavu na prvom festivalu Teatar na raskršću izvešće večeras od 20 sati na sceni niškog Narodnog pozorišta Slovensko narodno gledališče Maribor. Reč je o komadu Sumrak bogova, koji je rađen po istoimenom filmu Lukina Viskontija, u dramatizaciji Ivora Martinića i režiji Dalibora Matanića.

Sumrak bogova je priča o nemačkoj porodici industrijalaca i aristokrata, koja počinje u večeri kada je zapaljen Rajhstag 1933. godine, što prekida rođendansku proslavu glave porodice, koji iste noći biva ubijen.

Nakon smrti slavljenika zahuktava se borba za nasleđe, au duhu novih vladajućih sila svi naslednici najveće železare u zemlji postaju zarobljenici još snažnijeg, političkog žrvnja, koji se kroz zamišljene strategije upliće u živote svakog pojedinog člana porodice. Međusobni porodični konflikti otkrivaju najosetljivije patološki prepletene želje i beskompromisne egoistične interese, a volja za moći ide ruku pod ruku sa podlom izdajom najbližih - navodi se opisu predstave.

Direktor niškog teatra i selektor festivala Spasoje Ž. Milovanović kaže da je ovo priča o nemačkoj aristokratiji koja sa prezirom govori o nacistima, a kojima se zarad interesa ipak priključuje.

Priča o postepenoj kapitulaciji građanstva pred totalitarnom vizijom sveta ovde je data ne kao vivisekcija nacističke ideologije, već kao kritika nečinjenja njenih oponenata: jedini nacista u čitavom komadu nosi kameru pred čijim se objektivom zlo odabrane porodice razgolićuje i pretvara u medijsko opravdanje nekotrolisane samovolje autoritarne ideologije - objašnjava Milovanović.

Pre same predstave u gornjem foajeu Narodnog pozorišta u Nišu kao deo pratećeg programa festivala biće od 18 sati održana promocija knjige Anegdote i crtice iz pozorišnog života, autora Milovana Zdravkovića.

Teatar na raskršću završava se sutra, u utorak 19. marta, proglašenjem pobednika i uručenjem nagrada, kao i predstavom u čast nagrađenih - Sarajevo 1914 - Mali mi je ovaj grob pozorišne trupe Ars Moriendi iz Soluna.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Prvi deo

    13:01 // 18. 3. 2019.

    Saga sumraka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: