Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:55, 4. 7. 2016.

| Kultura

Slovenci najbolji na Horskim svečanostima

Autor:B. J.Izvor:Južne vesti
Horske svečanosti
Dodeljeno 13 nagrada na IHS; foto: Vanja Keser

Kamerni hor “Ave” iz Ljubljane dobio je nagradu za najbolje izveden program u celini Horskim svečanostima u Nišu koje su se završile 3. jula. Slovenački hor dobio je priznanje i za najbolje izvođenje kompozicije po izboru.

U takmičarskom delu Internacionalnih horskih svečanosti učestvovalo je 13 horova i dodeljeno je 13 nagrada u različitim kategorijama. 

Nagrada “Milorad Veljković Špaja” za najbolje izvođenje kompozicije domaćeg autora pripala je horu Odseka za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu kojim je dirigovao Rade Radović.

Ovaj hor je nagrađen i za najbolje izvođenje kompozicije Stevana Stojanovića Mokranjca.

Takođe, solistkinja hora Lana Pržulj izabrana je za najbolju.

Horske svečanosti Nagrada za najperspektivnijeg mladog dirigenta; foto: Vanja KeserNagrada „Radojica Milosavljević Ica“ za najbolji izbor programa dodeljena je Akademskom horu „Mirče Acev“ iz Skoplja, a vođa hora Jasmina Đorđeska proglašena je za najperspektivnijeg mladog dirigenta.

Omladinski ženski hor "Ankapela“ iz Ankare sa dirigenticom Ahter Destan proglašen je horom koji najbolje neguje lokalnu tradiciju. Turski hor se najviše dopao Nišlijama te je prema glasovima publike i proglašen najboljim.

Dve nagrade dobili su i niški horovi. Specijalnu nagradu za uspešno učešće na festivalu dobio je dečji hor Crkveno pevačke družine „Branko“ sa dirigenticom Jovanom Mikić, dok je nagradu za najbolji scenski nastup dobio hor Osnovne škole „Ratko Vukićević“ koji vodi Valentina Dinić.

Nagradu za poseban doprinos podizanju kvaliteta IHS dobio je hor „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba. Mešoviti hor „Voisingers“ iz Pečuja dobio je nagradu za najbolje izvođenje stranog autora.

Horske svečanosti Za dve godine obeležava se 60 godina horskog pevanja u Nišu; foto: Vanja KeserPredsednik ovogodišnjeg petočlanog žirija bio je kompozitor Zoran Simjanović koji je rekao da nije bilo lako doneti odluku.

Žiri je kao i uvek imao najteži zadatak. Svako od nas ima svoje viđenje i određeni muzički ukus tako da je negde i bilo teško da se usaglasimo - kaže Simjanović.

Jedan od članova žirija profesor Nikolaj Denisov iz Moskve je tokom odlučivanja o tome ko će dobiti nagrade napustio žiri. Od organizatora nismo uspeli da saznamo koji je razlog tome, tako da nije poznato da li je i koliko učestvovao u glasanju. Ostali članovi žirija bili su i dirigenti Ambrož Čopi iz Ljubljane, Zdravko Šljivac iz Zagreba i muzikolog Bogdan Đaković iz Novog Sada.

Horske svečanosti su bijenalna manifestacija, a prvi festival amaterskih horova Srbije održan je u Nišu još 1958. godine. Veliki jubilej, 60 godina horskog pevanja biće obeležen 2018. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • alkibijad

    16:54 // 4. 7. 2016.

    Da li će neko već jednom da objasni umetničkom direktoru - "stručnjaku" za horsku muziku - NEMA POTREBE OZVUČAVATI HOROVE NA LETNJOJ POZORNICI. Ako je na starim fotografijama iz zlatnog doba Horskh video mikrofone - to je postavljao Radio Beograd - ZBOG SNIMANJA! Ozvučenje (i još katastrofalno loše) je dakle - suvišno. Ako je to jedini način da se eliminišu zvuci kafane, bolje je ukiniti festival!

  • Meri

    15:39 // 4. 7. 2016.

    bravo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: