Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:21, 23. 1. 2015.

| Kultura

Španska publika od niškog orkestra tražila i do 7 biseva

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
orkestar.jpg
Na turneji gotovo da nije bilo koncerta bez bisa

Kraljevski teatar u Sevilji i Servantesovo pozorište u Malagi neke su od impozantnih sala u kojima je Niški simfonijski orkestar oduševljavao publiku na tronedeljnoj turneji po Španiji i Portugaliji.

Svaki od 13 koncerata u decembru i januaru završavan je aplauzima i bisevima, a neki od 47 niških umetnika šansu da nastupe pred oko 3.000 ljudi dobili su prvi put.

Simfonijski orkestar Članovi Niškog simfonijskog orkestra nastupali i u salama sa 3.000 posetilacaVeć na prvom koncertu koji su u sali iz XVI veka održali sa baletom iz Slovačke doživeli su ono što nije bilo moguće na koncertima u Skoplju, Nišu ili na Kolarcu - imali su 7 biseva.

Niko nas do sada nije pozdravljao kao temperamentna španska publika. Za bis smo uvek ostavljali "Na lepom plavom Dunavu" i svaki put dobijali ovacije. Onda bismo izveli špansku nacionalnu pesmu koju je solistkinja Katarina Simonović Ivanković pevala zajedno sa publikom - kaže direktorka orkestra Vesna Bratić.

Katarinino visoko "C" u arijama, kaže Bratićeva, publiku je dovodilo do delirijuma, a dirigent Svilen Simeonov u nekim situacijama je, umesto orkestru, dirigovao publici. Osim publike, nastupe su hvalili i novinari.

Meni kao solisti je bilo neverovatno zadovoljstvo da tamo nastupam. Svaki put kad završim ariju, dobijem veliki aplauz, time i novu energiju - kaže sopran Katarina Simonović Ivanković.

Iako su koncerti trajali duže od onih koje izvode u Nišu, svi su podjednako uživali u izvođenju Štrausovih valcera, dela Gunoa, Verdija, Deliba. Publika u Barseloni i Madridu imala je priliku da u izvođenju Nišlija čuje baroknu muziku, Vivaldijeva "Četiri godišnja doba" i Bahove kompozicije.

Gromoglasni aplauzi dali su nam snagu da sviramo i po tri sata. Sada smo svesni koliko vredimo i šta sve možemo - priča Bratićeva.

Niški ismfonijski orkestar Članovi Niškog simfonijskog orkestra imali i podrškuDodaje da nije bilo lako odgovoriti na sve zadatke. Gradovi su bili udaljeni i po nekoliko stotina kilometara, članovi orkestra bili su prinuđeni da često menjaju hotele, iz autobusa se nekad zbog nedostatka vremena moralo pravo na probu, a jednom se na koncert otišlo i bez probe.

Sve ovo je pomoglo, kažu članovi orkestra, da uvide svoje sposobnosti, izdržljivost, ali i vrednost.

Put i sve troškove na turneji finansirao je producent koji je preko dirigenta Simeonova angažovao orkestar.

Kako kaže direktorka Bratić, postoji šansa da u aprilu ili julu orkestar ode na dvonedeljnu turneju, ovog puta u Italiju odakle je stigao poziv.

Neke od kompozicija koje je čula publika u 13 gradova Španije i Portugalije niška publika moći će da čuje na večerašnoj reprizi Novogodišnjeg koncerta. Na programu će biti dela, Štrausa, Verdija i Gunoa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • muzikolog

    19:57 // 1. 2. 2015.

    Zar ne postoji niko sposoban u Nišu da organizuje takvu turneju, pa da svima bude na korist, a ne samo Slinevu. I svi bi bili zdravi, veseli i vredelo bi objaviti vest!

  • muzikolog

    19:53 // 1. 2. 2015.

    Zar ne postoji niko od naših vajnih umetnika i organizatora da napravi slične aranžmane, pa da i umetnicima - muzičarima bude bar korektno.

  • muzikolog

    19:50 // 1. 2. 2015.

    Sramota da je takvu turneju organizovao tzv.dirigent Slinev za svoje nenormalno visoke honorare, a naši tzv. umetnici se patili i mučili za siću, pola turneje bolesni da bi on "zaradio"...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: