Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:26, 25. 6. 2019.

| Kultura

Spektakl u najavi - 5 big bendova i 100 džezera otvaraju "Nišvil"

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
nišvil
Iznenađenje otkriveno; foto: Vanja Keser

Na dve glavne bine koje će funkcionisati kao jedna 5 big bendova sa ukupno 100 muzičara postaviće nezvanični svetski rekord na otvaranju ovogodišnjeg Nišvila 8. avgusta, najavljuju organizatori. Džezeri će zajedno izvesti poklon kompoziciju Duška Gojkovića Nišville Jubilation.

Spektakl je već najavljen na zatvaranju koncertom Boba Geldofa, a sada je obelodanjeno i festivalsko iznenađenje na otvaranju.

Zajedno će nastupati big bendovi iz Niša pod vođstvom Dragoslava Petrovića, Buenos Airesa kojim diriguje Gustavo Firmenich, Čakoveca sa Mario Jagecom, Blagoevgrada sa Borisom Janevim i internacionalni tridesetočlani orkestar sastavljen od srpskih, italijanskih i albanskih mladih muzičara.

Kao specijalni gosti nastupiće i proslavljeni pijanista Lari Vučković iz San Franciska, ovogodišnji dobitnik Nagrade Nišvila za životno delo, gitarista Sandro Zerafa, direktor Malta džez festivala i poznati italijanski saksofonista Enco Favata, direktor “Santa Galura” džez festivala na Sardiniji - najavljuju organizatori.

U velikom finalu big bendovima će dirigovati i naš proslavljeni trubač Stjepko Gut, a svi će zajedno izvesti njegovu kompoziciju posvećenu niškom džez festivalu.

Zbog brojnosti muzičara prvi put u istoriji Nišvila istovremeno će funkcionisati obe glavne bine, a Stjepko Gut će svirati i dirigovati sa posebno montirane međubine. Inače u svetu je česta praksa zajednički nastup tri big benda, ali ovo će biti prvi zajednički nastup pet big bendova - kažu organizatori.

Pored kompozicija Duška Gojkovića i Stjepka Guta posvećenih Nišvilu, big bendovi će izvesti i Pozdrav Kauntu Bejziju Bubiše Simića, povodom 115 godina od rođenja Kaunta Bejzija, kao i kompoziciju Karavan Djuka Elingtona, povodom 120 godina njegovog rođenja.

Podsetimo, Nišvil ove godine traje od 8. do 11. avgusta, a pored big bendova na otvaranju i Geldofa na zatvaranju, ranije su najavljeni čuveni saksofonista Maseo Parker, trubač Kristijan Skot, ali i unuk Boba Marlija - Džozef.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • o.balic

    11:42 // 25. 6. 2019.

    Fantasticno! Bravo organizatorima!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: