Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:50, 29. 5. 2018.

| Kultura

Spinovanjem vlasti medijsko društvo pliva u budalaštinama

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
promocija knjige gospodari medija
Ko gospodari medijima?; Foto: M. Z. / J. V.

Država, politika i novac, kao skriveni ubeđivači, vladaju svetskim medijima, jedan je od zaključaka učesnika niške promocije knjige Gospodari medija Marčela Foa. Naše medijsko društvo pliva u budalaštinama, koje podstiče vlast, dodaju učesnici, a velika odgovornost je i na samim novinarima kojima moral mora biti jači od gladi, odnosno eventualnog gubitka posla.

Italijan Marčelo Foa napisao je knjigu o spin-doktorima i manipulaciji javnošću u službi vlasti, a na promociji u Nišu zainteresovanima su ovo delo pokušali da približe profesor na niškom Filozofskom fakultetu Zoran Aracki, autorka knjiga o medijima i kulturi Maja Vukadinović, profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka Miroljub Radojković i glavni urednik izdavačke kuće Clio Zoran Hamović.

Kao primere spinovanja domaćih političara Aracki je naveo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove razne strane savetnike, kao što su Alfred Guzenbauer, Dominik Štros-Kan ili Đanfranko Fratini, koji su, kako kaže, služili da se pokaže kako predsednik ima tesne veze sa Evropom, a sada ih niko ne spominje. U krug poznatog spina sadašnje vlasti naveo je i aktuelnu priču o povećanju penzija.

Na početku godine se iz vrha vlasti saopštili da će penzije biti povećane, pa se one “povećavaju”u maju, pa se “povećavaju” u junu, pa se “povećavaju” u septembru. Onda dođe povećanje od 2% sledeće godine. A u međuvremenu je puštena nova priča koja kaže da će biti još jedno povećanje i tako u nedogled. To su spinovanja javnosti - kaže Aracki.

Dodao je i da je “istina uhapšena u medijima”, da novinari moraju da postavljaju pitanja i da ne smeju da ćute, a da su preduslovi za to kritičko mišljenje, solidarnost i ekonomska nezavisnost. Naveo je i da ne opravdava one novinare koji pristanu da urade nešto na šta su prinuđeni, ali i da ih razume.

Ipak, Radojković je naglasio da u svemu nisu nevini ni građani.

Postaje ključno medijsko obrazovanje. Ne može da se amnestira građanstvo, uspavano, hipnotizirano, spremno da guta lepe priče bez obzira da li su tačne ili nisu - rekao je Radojković.

Maja Vukadinović, autorka popularne knjige Zvezde supermarket kulture, navela je da spinovanje postoji kako u politici, tako i u kulturi, a da je medijakratija, kao vladavina medija, samo iluzija.


“Moral da bude jači od gladi”

Urednik kuće Clio Zoran Hamović pored tvrdnji da vlast proizvodi medijske budalaštine kojima lakše “raspolaže” slobodom građana, naglašava da će sve to doći jednom na naplatu.

Ovo je vreme mafijaškog spina, a rezultat toga imaćemo za koju godinu - kaže Hamović.

Dodao je i da knjiga Foe odgovara na ključno pitanje - da li mi želimo da se lišimo svoje slobode?


Ko je Foa i zašto piše i zašto piše o medijima?

Autor knjige Gospodari medija navodi da nije lako prodrti u svet spin doktora i da ljudi ne bi trebalo da imaju iluzija da ćete pronaći spin doktora koji želi da poveri svoje tajne - niko od njih neće javno priznati da je manipulator.

Idite u bilo koju knjižaru i zatražite neko delo posvećeno ovoj temi. Ponudiće vam obimnu literaturu o izbornim strategijama, ali o institucionalizovanom spinu ne postoji praktično ništa - naveo je Foa.

Autor je rođen je 1963. u Milanu. Novinarsku karijeru počinje 1989. u milanskom dnevniku Đornale, a već 4 godine kasnije postaje šef spoljno-političke redakcije tog lista. Od 2005. pojavljuje se u ulozi specijalnog izveštača i počinje saradnju sa mnogim inostranim medijima. Živi i radi u Švajcarskoj, u Luganu, gde predaje međunarodno novinarstvo i vodi izdavačku kuću Korijere del Tićino. Suosnivač je Opservatorije evropskog novinarstva.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • dacko i daca

    09:38 // 30. 5. 2018.

    U Srbiji jedino oseća boljitak nomenklatura koja je na vlasti i koja je jedino zaokupirana očuvanjem svojih pozicija! Meni je neverovatno da za jarbole, fontane i novogodišnje jelke ima novca a za zdrastvo, vojsku, policiju, prosvetu poljoprivrednike nema novca!?Kazu da fabrika u Lebanu, koja je Turska vise kosta opstinu Lebane, nego sve plate opstinskih radnika koji nisu primili platu.

  • Mara

    05:34 // 30. 5. 2018.

    Samo oni neka povećaju, ,vraže deo koji su nam oduzeli

  • pametnjakovic

    22:31 // 29. 5. 2018.

    Koji je smer zavrsila na fakultetu gospodja u crnom? Menja ga svakog dana...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: