Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:11, 18. 10. 2013.

| Kultura

Spomen-česma puna simbola

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
cesma1.jpg
Spomen-česma Sveta Trojica

Veru, san, prošlost i jedinstvo, uz ogromno iskustvo, utkao je arhitekta Ivan Redi u česmu Svete Trojice na Trgu patrijarha Pavla u Nišu.

Redi voli da citira svog prijatelja koji kaže da "on 45 godina živi u braku sa ženom i tajnoj vezi sa arhitekturom". Iako je već neko vreme u penziji, tvrdi da poziv iz Gradske opštine Medijana da učestvuje u projektu “17 česama, za 17 vekova hrišćanstva” nije mogao da odbije.

Presudna su kaže bila sećanja na majku, iz mladosti, dok je još bio student arhitekture.

cesma5 Arhitekta Ivan Redi na svečanom otvaranju, foto: Vanja Keser - Ona je predavala geografiju u Gimnaziji “Bora Stanković” i idući na posao svakodnevno je prolazila tadašnjim Trgom radničkih saveta, a sada Trgom patrijarha Pavla. Pošto je bila punačka umarala se i imala je potrebu da sedne i da se odmori. Jednom mi je rekla kako bi bilo lepo da na tom mestu postoji jedna klupa i jedna česma da se čovek malo odmori. Pedesetak godina kasnije, kada mi je predsednik Opštine Medijana rekao da bi česma trebalo da bude na tom Trgu, moj odgovor je istog momenta bio da - priča arhitekta Redi.

cesma6 Ivan Redi 6. oktobra čeka da česmu pusti u rad, foto: Vanja KeserČesmu je, kako sam kaže, napisao u jednom dahu, ali je inspraciju i duhovni put tražio tri meseca. Priča kako je u tom periodu često boravio na Trgu patrijarha Pavla, posmatrao je ljude i dosta čitao o prošlom patrijarhu i o hrišćanstvu.

I jedne noći, kada je sve bilo skoro završeno, mesto na kojem se spomen-česma i danas nalazi došlo mu je u san.

- U tom snu sam ja došao na Trg i gedao sam taj prostor na kojem nije bilo ništa, kao što zaista tada i nije bilo. Međutum, u tom gledanju i razmišljanju polako se ispred mene postavlja česma sa klupama i sa oreolom. Dok sam u snu to egzaltirano gledao čuo sam iza sebe glas koji je rekao “označi put Gospodnji” - govori uzbuđeno ovaj Nišlija.

Iako ga je ovaj glas, objašnjava Redi, probudio iz sna, a sama poruka dugo mučila, na kraju je shvatio pravu simboliku njegovog snoviđenja.

cesma4 Šišmširi "označili" put Gospodnji- Ja sam u unutrašnjem krugu koji obavija česmu posadio 8 šimšira i time označio njen prostor, ali iza toga dolazi oreolski prostor koji je označen samo sa unutrašnje strane, a sa spoljne nije bo definisan. Shvatio sam da sam ja pozvan da taj prostor zatvorim šimširom i tako je i učinjeno - kaže Redi.


“Postojanje česme u korenima hrišćanstva”

cesma76 Česma je od plemenitog čelika, koji simbolizuje čvrstinu u veri patrijarha Pavla, a ovaj Redijev rad svoje postojanje vezuje za hrišćansku simboliku.

- Njeno postolje je kao osnova crkve, klupe su na takozvanom naosu, a na oltarskom delu je sama česma - priča arhitekta.

Oblik česme je takav da podseća na sveto trojstvo i vaseljenski krst koji “hvata svemir”. Zbog toga je u središtu česme svetijka koja će, kada Elektrodistribucija odradi svoj deo posla, sijati i noću.

cesma7 "Uhvaćen" svemirRadeći na česmi Redi je, kako kaže, ostvario i jedinstvo sa sinom, koji je takođe krenuo njegovim stopama, i koji je podržao očevu ideju bez sujete i sa puno razumevanja.

Spomen-česma Sveta Trojica zvanično je puštena u rad 6. oktobra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • APA

    01:01 // 20. 10. 2013.

    Za mene - komad pravoslavnog kica. Na zalost. Vise sam ocekivao od Redija. Verovanje je duboko, ponizno i licno iskustvo, makar u hriscanstvu jeste tako. Zato mislim - cesma je kic.

  • n.c

    06:02 // 19. 10. 2013.

    Prelepo

  • Nenad

    19:10 // 18. 10. 2013.

    Znaju li ovi ljudi nešto drugo sem krstače da naprave?

    • zorica kostic

      09:36 // 22. 11. 2013.

      Oznaka pravoslavlja jeste krst znacenje. Milanskog edikta jeste Hristogram. Pod ovim znakom ces pobediti. Tako je Hrscanstvo i ozvaniceno ili bi se sada molili bronzanim bikovima, psima i mackama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: