Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:25, 3. 11. 2017.

| Kultura

Spomenici kralju Milanu i protiv nasilja prvi predlozi Saveta za kulturno stvaralaštvo

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Sednica Saveta
Sloboda lajtmotiv kulturnih aktivnosti sledeće godine; foto: JV/J. A.

Novoformirani gradski Savet za kulturno stvaralaštvo, na čelu sa arhitektom i humanitarcem Hadži Ivanom Redijem, predložiće da se 2018, kada se obeležava 140 godina slobodnog Niša, podigne spomenik kralju Milanu Obrenoviću. Savet će, na inicijativu roditelja ubijenog Vuka Stoiljkovića, predložiti i da Niš dobije obeležje protiv nasilja.

Savet za kulturno stvaralaštvo, koji je oformljen pre nešto više od mesec dana, ima zadatak da predlaže Gradu kako da se Niš kulturno razvija narednih godina, a podizanje spomenika knezu Milanu je bila njihova prva ideja.

Predsednik Saveta Ivan Redi kaže da je njegov predlog da spomenik bude podignut u centru grada, gde bi, prema najavama, trebalo da bude napravljena pešačka zona.

Predložena je lokacija u smislu stvaranja jednog jedinstva između dva elementa - Spomenika oslobodiocima, česme i prostora sadašnjeg parkinga. Moje je mišljenje da je potrebno da se stvori jedan prostor gde bi se ljudi okupljali, da posede na stepenicama tog spomenika - pojašnjava Redi.

Spomenik ne bi trebao da bude grandioznih razmera, kaže, već uvećana čovekova figura, a predlog je i da se oko spomenika postavi par klupa i zelenilo.

Članovi Saveta su se jednoglasno složili da bi u avgustu naredne godine, kada Niš slavi 140 godina slobode, spomenik trebalo da "ugleda svetlost dana" i ta inicijativa je prosleđena Sekretarijatu za kulturu.

Oni su to predali Zavodu za urbanizam, da da svoj predlog lokacije i uređenja i zatražili smo mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika za svaki slučaj. Nakon dobijanja predloga od njih, sledi postupak prema Ministarstvu kulture i nakon njihovog mišljenja se predlog upućuje većnicima i Skupštini grada na definitivno usvajanje - dodaje Redi.


Predlog i spomenik protiv nasilja

Od roditelja ubijenog Vuka Stoiljkovića je Savetu stigao predlog da se ovom mladiću podigne spomenik u Nišu, kao podsetnik na to da treba stati na put maloletničkom i svakoj vrsti nasilja. Međutim, predlog Saveta je da to ne bude spomenik jednom mladiću, jer bi onda to svi roditelji ubijene dece mogli da traže, ali da bi mogao da se podigne spomenik protiv nasilja.

Mi smo prihvatili da je spomenih protiv nasilja, svakolikog, prema ženama, mladima, deci, drugačije mislećih, protiv bilo kakvog nasilja, da je to dobro i da to “pije vodu”. To je jedna složena procedura, ali ideja kao takva, spomenik protiv nasilja svakolikog, to je dobro - naveo je Redi.

Na jučerašnjoj sednici Saveta je Redi pročitao pismo roditelja, koji su se složili da spomenik ne treba da bude posvećen samo jednoj žrtvi nasilja. Roditelji kažu i da on treba da bude postavljen ispred sata u Parku Svetog Save, gde je mladić ubijen pre 3 godine.


Sloboda - lajtmotiv kulturnih dešavanja u 2018.

Pošto se 2018. godine obeležava nezavisnost Srbije, kada je i Niš postao slobodan grad, Redi je na jučerašnjoj sednici Saveta sastavio predlog aktivnosti za narednu godinu.

Članovi Saveta su jednoglasno prihvatili da nam sledeća godina bude u znaku reči sloboda - navodi Redi.

Sve kulturne manifestacije, poput Horskih svečanosti, Svetosavskog bala, Likovne kolonije, dodaje, kao glavni moto treba da imaju slobodu. Osim toga, jedan čas u školama treba da bude posvećen slobodi u najširem smislu, kaže Redi, a to je jedna od ključnih stvari koje će predložiti gradskom rukovodstvu.

Inače, naredne četiri godine će u Savetu za kulturno stvaralaštvo, osim predsednika Ivana Redija biti i Milica Štrbo, Vidosav Petrović, Borislav Mladenović, Snežana Vlatković, Mile Veljković, Biljana Stanojević i Dejan Stojiljković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milojko

    17:56 // 4. 11. 2017.

    Uvaženi gospodine Redi, muči me pitanje umeća, članova Saveta, njihovog razumevanja, njihove odgovornosti za ovakav čin - izražavanje poštovanja i zahvalnosti akteru jednog vremena, u krajnjem dinastiji Obrenovića. Da se /često ružna/ svakodnevnica, ne umeša.
    I pitanje, da li se može napraviti revizija nadstrešnica za podzemni ulaz, kako bi se otvorila Obrenovića i spojila sa Tvrđavom?

  • Cujte Srbi

    18:36 // 3. 11. 2017.

    Sve pohvale za ideju postavljenja spomenika Kralju Milanu i obelezja protiv nasilja.Kako je iduca godina,godina obelezavanja znacajnih dogadjaja predlazem gradskim vlastima/kad to ne zanima republicku vlast/da pocne sa pripremama obelezavanja najsvetlijeg dogadjaja u isroriji Srbije,zavrsetak Prvog svetskog rata.

  • todor

    18:11 // 3. 11. 2017.

    U barutani ( najbližoj od autobuske ) se nalazi polomljeni originalni spomenik koji je podigao knez Milan po oslobodjenu Niš(t)a , pronadjite ga i obnovite , za početak . I da vas podsetim da general Jovan Belimarković nema ulicu u Nišu .

    • dr Jakov Zlatar

      08:21 // 8. 11. 2017.

      Milica Štrbo?hahahahahaha

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: