Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:17, 16. 4. 2010.

| Kultura

Spomenik Šabanu Bajramoviću do 12. avgusta

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti

Ukoliko na vreme bude prikupljen novac, spomenik Šabanu Bajramoviću biće postavljen pre početka ovogodišnjeg Nišville džez festivala.

Vajar Vladan Ašanin već je pripremio radnu skicu od gline i čeka se novac za nastavak radova. Šaban je pikazan u svom karakterističnom stavu i u prepoznatljivom odelu.

Spomenik će biti visok nešto više od 2 metra biće postavljen na postament visine jednog metra.

Do sada je, kako kaže Ivan Blagojević, direktor Nišville džez festivala, koji je i inicirao akciju, novac obećao Goran Bregović (3.000 evra), a pomoć je najavio i Goran Paskaljević.

- Nadamo se da ćemo do početka festivala imati završenu i zaokruženu priču koncert u čast Šabana "Prijatelji Šabanu", koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i predsednika Srbije bio organizovan u Sava Centru, dodeljivanja imena ulice sa Šabanovim imenom i spomenika - kaže Ivan Blagojević.

Lokacija na kojoj će spomenik biti postavljen i dalje nije određena. Predstavnici Nišville džez festivala predložili su prostor između parkinga na Trgu Petra Bojovića i splava "Porto Bello" na Nišavi, ali je Zavod za urbanizam ocenio da bi bilja lokacija bila amfiteatar nišavskom keju, kod Doma Mladih.

Zvanični kralj romske muzike, Šaban Bajramović, rođen je na današnji dan u Nišu, 1936. godine, prvu ploču snimio je 1964. godine. U karijeri je snimio 20 albuma i oko 50 singlova, a napisao je i komponovao oko 700 pesama.

Umro je 8. juna 2008. godine u Nišu.

rad na skici spomenika Šabanu Bajramoviću, delo vajara Vladana Ašanina

Šaban Bajramović & Mostar Sevdah Reunion - Laži, laži vere

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: