Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 6. 3. 2023.

| Kultura

Spomenik caru Konstantinu u Nišu oštećen, nadležni kažu da nisu nadležni i da ne mogu ništa bez autora

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
spomenik konstantinu 3
Do daljeg spomenik ostaje oštećen; foto: JV / Tamara Radovanović

Prošlo je skoro pet godina otkako je spomenik caru Konstantinu u Nišu ostao bez pojedinih obeležja i više od godinu dana otkako je nestala ploča sa pijedestala. Građani su pokušali da skrenu pažnju nadležnih tako što su okačili natpis “spomenik neznanom junaku”, koji je kasnije uklonjen. Gradska većnica za kulturu kaže da je spomenik autorsko delo i da bez saglasnosti autora ne sme ništa da se dira, ali da Zavod za zaštitu spomenika nije našao autora, dok iz Zavoda poručuju da nisu nadležni.

spomenik konstantinu 2 U lošem stanju; foto: JV / Tamara Radovanović2018. godine spomenik caru Konstantinu najpre je ostao bez ploča na kojima je pisalo “Za slobodu, oslobođeni”, kao i bez brojki ispod krsta na prednjoj strani, koje su označavale 17 vekova Hrišćanstva. Iznad krsta bilo je napisano “Gnusno!”.

Februara prošle godine nestala je i ploča sa pijedestala, dok su ostale počele da se odvajaju.

spomenik caru konstantinu Građani se našalili; foto: čitalacGrađani koji su nadležnima želeli da ukažu na to da spomenik “traži” obnovu okačili su natpise “spomenik neznanom junaku” i “opasnost - danger”. Međutim, njih više nema, a većnica za kulturu Adriana Anastasov kaže da je o njima bio obavešten Zavod za zaštitu spomenika i da su natpise verovatno oni sklonili.

Natpise građana prijavili smo Zavodu, koji je verovatno izašao na teren i sanirao ono što je moguće bez saglasnosti, ali ostalo ne može bez njegove saglasnosti - navodi ona.

spomenik konstantinu 1 Od natpisa koji su okačili građani ostala crvena vrpca; foto: JV / Tamara RadovanovićPojašnjava da je reč o autorskom delu izabranom na konkursu i da saglasnost za bilo kakve intervencije na spomeniku mora da da sam autor, ali da iz Zavoda nisu mogli da ga nađu neko vreme i da verovatno i sada ne mogu.

Mi smo dužni da ga kontaktiramo. Trebalo bi da ga kontaktira Zavod za zaštitu spomenika, verovatno ga nisu našli, znam da nisu mogli da ga nađu neko vreme. Znam i da je to oštećeno, ali bez autorske saglasnosti, ne može da se radi na spomeniku - kaže Anastasov.

Obnova je, objašnjava ona, procedura koja traje i podrazumeva novac iz KLER-a i javnu nabavku, ali počinje od saglasnosti autora.

spomenik konstantinu 4 Spomenik otkriven 2013. godine; foto: JV / Tamara RadovanovićSa druge strane, v. d. direktor Zavoda za zaštitu spomenika Dušan Andrejević navodi da oni za taj spomenik nisu nadležni, jer on ne spada u nepokretna kulturna dobra.

Spomenici tog tipa, koji se postavljaju i noviji, u nadležnosti su lokalne samouprave, da li opštine ili grada. On je postavljen 2013. godine. Nepokretna kulturna dobra su nešto od nacionalnog značaja što proglašava Vlada Srbije. To je u nadležnosti Zavoda za zaštitu spomenika. Znam da je spomenik u lošem stanju - kaže on.

I iz Opštine Medijana odgovaraju da nemaju nad tim spomenikom nikakve ingerencije.

Podsetimo, spomenik je gradu 2013. godine, kada je obeleženo 17 vekova Milanskog edikta, darovala Katolička crkva, a njegov autor je skulptor Dragan Radenović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    14:55 // 10. 3. 2023.

    ...Nadlezni kazu,da nisu nadlezni...pa ko je,onda nadlezan?Da ga"makne"odande i postavi neki,normalan,primeren caru Konstantinu!

  • pera

    12:00 // 10. 3. 2023.

    Sklonite ovu rugobu od spomenika sa keja!!!!

  • Stevan Misic

    13:08 // 7. 3. 2023.

    Spomenik je poklon Katolicke crkve Nisu povodom godisnjice Milanskog edikta. Kakav darodavac takav i poklon. Sklonite tu rugobu sa keja sto pre!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: