Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 6. 3. 2023.

Spomenik caru Konstantinu u Nišu oštećen, nadležni kažu da nisu nadležni i da ne mogu ništa bez autora

spomenik konstantinu 3 Do daljeg spomenik ostaje oštećen; foto: JV / Tamara Radovanović

Prošlo je skoro pet godina otkako je spomenik caru Konstantinu u Nišu ostao bez pojedinih obeležja i više od godinu dana otkako je nestala ploča sa pijedestala. Građani su pokušali da skrenu pažnju nadležnih tako što su okačili natpis “spomenik neznanom junaku”, koji je kasnije uklonjen. Gradska većnica za kulturu kaže da je spomenik autorsko delo i da bez saglasnosti autora ne sme ništa da se dira, ali da Zavod za zaštitu spomenika nije našao autora, dok iz Zavoda poručuju da nisu nadležni.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Brane

    17:13 // 6. 3. 2023.

    U redu je da se autor konsultuje. Ali treba predvideti situaciju kada se isti nemože naći ili nije živ!

  • Gaga

    17:29 // 6. 3. 2023.

    Ono je plasilo za ptice...zato one,na njega,nikada ne slecu!?Car Konstantin,ono ruglo nije zasluzio!

    • Torpedo

      07:31 // 7. 3. 2023.

      Alo, naslednice Mare i Petra sns, to ne znaci da mozes da ga rusis i krades bakrorez ! Svi smo to platili !
      Umesto da se zalazes, da se lopovi i vandali pronadju, ti dajes umetnicku kritiku ! Do juce sa hvalio nekakvog Lalatovica,sad pozdravljas sto je smenjen !

  • Srecko Sojic

    17:34 // 6. 3. 2023.

    Ovoj je jos jedn be dokaz da narod be srbije nema nikaku vlast u sopstvenu zemlju
    Nemoze nista bez autora spomenika a u pozadini svega tog je dasu katolici dali novce za spomenik a da nasa nazovi vlast nemoz nista dok oni ne aminuju rec je samo o ploci sa natpisom i jos nekoliko detalja koje se treba vratiti na mesto de je i bilo ali za SNSovskou sektu tosu spanska sela

  • Dexter

    17:35 // 6. 3. 2023.

    Aman ljudi, skinite to ruglo do nalaženja autora.
    I ne trudite se previše da ga pronađete.

    • Var tehnolog

      07:34 // 7. 3. 2023.

      Ne vidis ruglo na popljuvanim ulicama, djubre i deponije na sve strane, rupe na trotoarima i kolovozu...ali zato si likovni kriticar ! Samo napismene nacije ruse spomenike !

  • Nislija

    19:12 // 6. 3. 2023.

    Za popravku spomenika i vracanje u predjasnje stanje nije pottebna saglasnost autora kako se to ovde tvrdi. Ukiliko se popravkom spomenika bilo sta menja od materijala kojim je izradjen,izgled spomenika ili nesto slicno samo u toj situaciji je neophodna saglasnost autora. Vracanje spomenika u predjasnje stanje kako ga je autor inace isprojektovao za to ne treba pitati autora jer bi bilo apsurdno.

  • Filozof

    21:18 // 6. 3. 2023.

    Da li ce se nadlezni konsultovati sa autorom oko rekonstrukcije muzeja Cele kula?
    Zna li sta?

  • Niski Jday

    23:13 // 6. 3. 2023.

    Ali pazite ovaj mindf*ck, nadlezni kazu da nisu nadlezni!? Pa ko jeste, moja pokojna baba?

    • Var tehnolog

      07:38 // 7. 3. 2023.

      Kao i uvek, NADLEZNI ne postoje ! Ako nemaju licni ili partijski interes, reci ce da nije njihov posao! S, druge strane, nemaju vremena, u toku su unutarsektaski izbori, briga ih za posao, daj fotelju ,platu i privilegije da sacuvam !

  • "Вероватно"

    06:46 // 7. 3. 2023.

    Чланица Градског већа Анастасов, не познаје област за коју је надлежна, већ само претпоставља, неколико пута понавља, каже "вероватно". Не зна шта је надлежност Завода за заштиту споменика, а шта Града. А морала би да зна напамет Одлуку о подизању и одржавању споменика и спомен обележја на територији Града Ниша. Али, треба читати и имати знање, а шта ће јој знање кад је члан странке.

    • Auttrikter

      19:33 // 7. 3. 2023.

      ...i ,dokaz da se na mestu vecnika za kulturu u kasabi Nis postavljaju aparatcici, jer ih nemaju gde a pojma nemaju o svom referatu niti ista cine da se edukuju !

  • dr Jakov Zlatar

    08:28 // 7. 3. 2023.

    Ne znaju ko je autor spomenika?Po Odluci o postavljanju spomenika, trebao je prvo da se raspiše konkurs, pa ko pobedi je autor, a o tome se sačini dokumentacija.Možda većnica ne zna, kao što ne zna ništa.Ali u Upravi za društvene delatnosti postoji dokumentacija.Ako je postavljen mimo propisa, onda nije bitan autor, već se uklanja. Ali za većnicu je burek najveća kulturna vrednost.

  • Jovan Kursula

    08:29 // 7. 3. 2023.

    Ova gospođa/gospođica većnica potpuno pogrešno tumači zakon. Mora se kontaktirati autor ako grad želi da menja nešto na originalnom delu, ali se ne mora (i ne treba) kontaktirati autor ako se delo treba dovesti do originalnog stanja zato što mu nedostaju delovi. Kakvi likovi si na funkcijama majko mila.

  • Stevan Misic

    13:08 // 7. 3. 2023.

    Spomenik je poklon Katolicke crkve Nisu povodom godisnjice Milanskog edikta. Kakav darodavac takav i poklon. Sklonite tu rugobu sa keja sto pre!

  • pera

    12:00 // 10. 3. 2023.

    Sklonite ovu rugobu od spomenika sa keja!!!!

  • Gaga

    14:55 // 10. 3. 2023.

    ...Nadlezni kazu,da nisu nadlezni...pa ko je,onda nadlezan?Da ga"makne"odande i postavi neki,normalan,primeren caru Konstantinu!

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: