Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:26, 27. 8. 2013.

| Kultura

Sporan izbor direktora Lutkarskog pozorišta

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Pozoriste-lutaka.jpg

Potvrda da Nenad Živadinović nije osuđivan u ranom detinjstvu, koja formalno nije stigla do komisije, može ga koštati mesta direktora Pozorišta lutaka u Nišu, iako je pre 15 dana jednoglasno izabran za tu poziciju.

Bez obzira na to što je predao potvrdu da nije osuđivan u Srbiji, Živadinoviću se traži i potvrda da nije osuđivan ni u prvih 6 godina života, koliko je proveo u rodnoj Makedoniji.

Zbog ovog "nedostatka", koji Živadinoviću nije smetao da kao akademski slikar do 2009. godine bude direktor niške Galerije savremene umetnosti, odluka sednice Upravnog odbora doneta 15. avgusta smatra se spornom, a za danas u 13 sati zakazana je nova.

- Nakon što smo to poslali, stavili su mi primebdu većnik iz moje stranke (Branislav Ranđelović, pri. aut) i kabinet gradonačelnika. Nije do kraja odrađeno da nije osuđivan. Zato imamo novu sednicu - kaže predsednik Upravnog odbora Bratislav Nikolić (PUPS).

Novinari za sada nisu uspeli da dobiju komentar ni većnika Ranđelovića, koji je inače resorno zadužen za socijalna pitanja, ali ni Srđana Aleksića, u Gradskom veću zaduženog za kulturu.


Na konkurs za direktora Lutkarskog pozorišta javilo se 7 kandidata. Komisija je pre prve sednice odmah odbila troje zbog nepotpune dokumentacije i utvrdila da je četvoro zadovoljilo kriterijume. Među njima bio je i Živadinović, jer je, kaže Nikolić, obavestio Upravni odbor da je "u toku donošenje i tog dokumenta".

Tada je Upravni odbor pored njega u uži izbor uvrstio i Ivanu Savić, profesora crtanja, slikanja i ostalih stručnih predmeta u Umetničkoj školi u Nišu.

- Pošto njegova dokumentacija nije u redu, praktično ispada da sada Ivana ide dalje - kaže Nikolić.

Živadinović, koji kao scenograf sa Pozorištem lutaka sarađuje 10 godina i iza sebe ima 40 urađenih scenografija, smatra da je osporavanje prvobitne odluke Odbora "politička igra".

- Sve sam uredno predao. Pa kako sam mogao da budem direktor Galerije? Ovo je pokušaj da se izvrši opstrukcija! Politika je neumoljiva, to nam se i sada dešava - kaže Živadinović.

Ponovnim izborom direktora nezadovoljni su i glumci Pozorišta lutaka. 

- Ovo su nenormalne stvari, vrhunac sarkazma i idiotizma! Pa nekog sa takvom reputacijom bi mnogi samo poželeli, a oni zbog politike guraju napred ljude bez iskustva. Mi smo umetnička, a ne politička kuća - kaže glumac Dragan Tričković.

Glumci kažu da će, ako bude potrebe, reagovati i njihov sindikat.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Milic

    08:11 // 29. 8. 2013.

    A sta je sa ostala dva kandidata? Kako da oni nisu uzeti na razmatranje, vec samo gore navedena zena? Naravno da je politicka igra!Ovo nije izbor za mis, pa da ima prva i druga pratilja.

    • Licider

      12:16 // 29. 8. 2013.

      Kako moze biti politicka igra ako je Zivadinovic i sam clan SNS-a a izabrana kandidatkinja nije clan ni jedne stranke?
      Posto je SNS na vlasti valjda bi politicke igre bila da se dovede neko njihov?

  • Ljubisa D.

    22:15 // 28. 8. 2013.

    Po zakonu bi trebao da se objavi novi konkurs, pa da se oformi nova komisija, pa da se jave svi zainteresovani.Tako se radi kada se ospori odluka doneta javnim konkursom.Ali,zakon- sta je to?

  • leto

    14:07 // 28. 8. 2013.

    Prica sa "6.godina" je netacna. Nju Zivadinovic namerno plasira da obmanjuje javnost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: