Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:05, 26. 2. 2018.

| Kultura

Sprema se izgradnja Spomen-kuće na Čegru

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Spomenik na čegu
Na Čegru uskoro Vizitorski centar; Foto: JV/V. Milić

Objekat u kome će turistima biti predstavljen spomenik na Čegru, sudeći po pripremama koje rade čelnici Opštine Pantelej sa Zavodom za zaštitu spomenika, mogao bi uskoro da bude sagrađen na ovom istorijski značajnom mestu iznad Niša.

Mesto na kome su 1809. godine izginuli mnogi srpski vojnici pod vođstvom slavnog resavskog vojvode Stevana Sinđelića, kako je planirano, trebalo bi da se nađe takozvani Vizitorski centar, potvrdili su iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ovo je, kako objašnjavaju, stara ideja za koju trenutno postoji ozbiljna namera da se ostvari, kako bi spomenik i događaji koji su se odigrali u Prvom srpskom ustanku, što kvalitetnije bili predstavljeni turistima.

Ipak, s obzirom na to da je Čegar od izuzetnog istorijskog značaja, dobijanje dozvola će, kako objašnjavaju iz Zavoda, ići sporije.

Spomenik je od izuzetnog značaja pa građevinske dozvole i celokupnu dokumentaciju u izradi projekta izdaje Ministarstvo građevinarstva. Odlučuje se na višem nivou, ne ovde u Gradu, pa je sporija procedura - navode iz Zavoda.

Zbog toga je teško da se precizira kada bi Spomen-kuća mogla da bude izgrađena, i kada će primiti prve turiste. Ipak, u načelu je dogovoreno da se krene u izradu dokumentacije koja je neophodna kako bi se gradilo.

U objektu bi, kako pojašnjavaju, trebalo da bude vodički centar, u kome bi se prezentovao spomenik.

Objekat bi služio za organizovanu eksploataciju čegarskog spomenika - navode iz Zavoda.

Inače, spomenik u obliku kule na Čegru simbolizuje vojno utvrđenje, a kako se navodi na sajtu Turističke organizacije Niša, podignut je povodom 50 godina oslobođenja grada i otkriven je 1. juna 1927. godine.

Projektant spomenika je, kako navode, arhitekta Julijan Djupon koji je iz Rusije emigrirao za Niš. U polukružnoj niši spomenika 1938. godine postavljeno je i bronzano poprsje Stevana Sinđelića, rad hrvatskog vajara Slavka Miletića.

Spomenik već decenijama čuva porodica Selomira Markovića.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • V. Marina

    17:29 // 26. 2. 2018.

    Selomir Marković je oličenje stručnog pristupa istorijskom spomeniku. UNIKUM !

  • Pera

    15:30 // 26. 2. 2018.

    Treba pokrenuti inicijativu da se gospodinu Selimiru ,koji bez ikakve naknade već decenijama vodi brigu o ovom memorijalnom spomeniku, dodeli nacionalna penzija.
    A od suvenirnice koju će da pravi opština Pantelej, nema ništa,
    jer su od 2016. god do danas samo uspeli da popiju kafu na Čegru
    i ni milimetar se nisu pomakli od ideje.

  • Prcko

    15:19 // 26. 2. 2018.

    Nepotrebno... bolje napravite neki ozbiljan muzej, arheoloska sala je smesna. Ovoliki grad sa prebogatom istorijom ima sobicak od muzeja, sramota. Kolika pompa bese da je Nis Konstantinov rodni grad a nema nijedan ozbiljan spomenik nego neku limenku sa likom pored mosta i spomenik strasilo za ptice u parku pored Nisave... Ako vam je do ino-turista pare su kod Konstantina a ne Sindjelica...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: